ZDAJ TUDI URADNO

Ste slišali, kaj je Janša zabrusil ustavnim sodnikom, po odločitvi o RTV?

Ustavno sodišče mora odločiti še o oceni ustavnosti novele na pobudo vlagateljev s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem.
Fotografija: Janez Janša se z odločitvijo ustavnih sodnikov ne strinja. FOTO: Zaslonski Posnetek
Odpri galerijo
Janez Janša se z odločitvijo ustavnih sodnikov ne strinja. FOTO: Zaslonski Posnetek

Ustavno sodišče je tudi uradno objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja novele zakona o RTVS. Iz njega izhaja tudi, da se novi svet RTVS skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. V tem roku vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča, skliče prvo sejo novega sveta.

»Glede na razhajanja med stališči sedmih sodnic in sodnikov, ki še odločajo v zadevi, zaradi katerih nobena od obravnavanih vsebinskih odločitev ni prejela večinske podpore petih glasov, hitre vsebinske odločitve ne bo mogoče zagotoviti,« so v sklepu ugotovili ustavni sodniki. »

Foto: Jure Eržen/delo
Foto: Jure Eržen/delo

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je odločitev komentiral prek Twitterja. Tam se je neposredno odzval na tvit, ki ga je objavilo ustavno sodišče. V tem odzivu je zapisal: »V bistvu ne obstajate več. Lahko izbrišete profil. Zadošča profil @vladaRS #državljanskavojna«

Politika se umika iz upravljanja in vodenja 

Predsednik vlade Robert Golob pozdravlja odločitev ustavnega sodišča, ki je preklicalo začasno zadržanje izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). »Z uveljavitvijo novele se politika umika iz upravljanja in vodenja RTV Slovenija, zaposlenim pa se daje potrebno avtonomijo,« je navedel v prvem odzivu.

Umik politike iz RTVS je nujen za izvajanje temeljnega poslanstva RTVS, poleg koalicije pa so se zanjo zavzeli tudi državljanke in državljani, ki so novelo zakona lani podprli na referendumu, je Golob še spomnil v odzivu, ki so ga posredovali iz kabineta predsednika vlade.

Koalicija pozdravlja odpravo zadržanja novele zakona 

V koalicijskih Gibanje Svoboda, SD in Levici pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo razveljavitvi zadržanja novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Prepričani so, da se tako zaključuje agonija javne RTVS in zagotavljajo, da se z današnjim dnem končuj politično vmešavanje v javni medijski zavod.

V poslanski skupini Svoboda ob odločitvi ustavnega sodišča kot ključna vidijo tri sporočila ustavnih sodnikov, med drugim, da zakon o RTVS iz leta 2005 dopušča mnogo večji vpliv politike na imenovanje članov programski svet RTVS, kot ga dopušča novela na sestavo novega sveta RTVS, je poudarila poslanka Svobode in prvopodpisana pod novelo zakona o RTVS Mojca Šetinc Pašek

Pozdravljajo tudi dejstvo, da je ustavno sodišče kot pomembno okoliščino upoštevalo odločitev višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je razsodilo, da je bilo imenovanje generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha na prvem razpisu nezakonito. Ob tem je Šetinc Pašek izpostavila še ugotovitev sodišča, da v aktualni sestavi za zdaj ni mogoče priti do vsebinske odločitve glede ustavnosti novele zakona o RTVS in je tako odpravilo začasno zadržanje.

Odločitev ustavnega sodišča v Svobodi vidijo kot zmago ljudi, ki so podporo zakonu izrazili tudi na referendumskem odločanju ter simbolno zmago vseh zaposlenih na RTVS, ki že več kot leto dni opozarjajo na kršitve profesionalnih novinarskih standardov. »Gre torej za žarek razuma pri tehtanju dveh pravic, pravice oziroma privilegija posameznih pritožnikov na ustavno sodišče, ki so si zaželeli neskončne mandate na RTVS in pravico javnosti do objektivne obveščenosti,« je prepričana Šetinc Pašek.

To je po njenih besedah eden od zadnjih korakov k ohranitvi javnega medija,  »politični barbarizem in pogrom« nad RTVS pa se končuje.

Da gre RTVS od tega trenutka po poti depolitizacije, je prepričan tudi vodja poslancev SD Jani Prednik. Pričakuje, da bo javni zavod v prihodnosti zgolj rasel in se vrnil na pot stare slave. Kot je spomnil, so stranke koalicije že v kampanji pred lanskimi parlamentarnimi volitvami obljubile depolitizacijo RTVS, a so se v zadnjem letu soočali s številnimi ovirami opozicije.

»Ta odločitev je pomembna za vse, ki so v zadnjem letu trdo delali za to, da se javni servis osvobodi vseh političnih pritiskov, predvsem pa je to znak zaupanja in trenutek veselja za vse zaposlene, ki so neumorno opozarjali na vse nepravilnosti na RTVS,« je ocenil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec.

Po njegovih besedah je to tudi priznanje vsem, ki so v referendumski kampanji prispevali podpise podpore in novelo zakona podprli tudi na samem referendumskem glasovanju.  »Danes je dan, ko si lahko oddahnemo in gledamo naprej, kako bo RTVS spet zaživela kot polnopravni oziroma čistokrvni javni servis za vse gledalce, ne samo za točno določeno skupino ljudi,« je prepričan.

Kaj pravi minisrica za kulturo?

Ministrica za kulturo Asta Vrečko po odločitvi ustavnega sodišča, ki je razveljavilo zadržanje novele zakona o RTVS, pričakuje, da se bodo na RTVS po enoletni agoniji začele urejati napete razmere. RTVS je javni medij, ki lahko svoje poslanstvo opravlja le ob zagotovljeni avtonomiji ter neodvisnosti novinarskega in uredniškega dela, je poudarila.

Ministrica zdaj pričakuje, da se bo na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) v skladu s postopki konstituiral novi svet, nato pa da bodo stekli postopki za imenovanje nove uprave.

»Nato se mora začeti proces urejanja stanja na RTVS, torej dialog z zaposlenimi. Vsa opozorila, ki so jih dali v svojih stavkovnih zahtevah v zadnjem letu, morajo sprožiti razpravo in urediti delovne pogoje za neodvisno delo novinarjev, urednikov in avtonomijo našega javnega medija,« je poudarila.

Spomnila je, da je bila novela zakona v DZ potrjena lansko poletje, kasneje pa so spremembe na referendumu večinsko potrdili tudi volivci.

Na vprašanje, ali bodo v ministrstvu v kratkem šli v celovito spremembo zakona o RTVS ali bodo čakali na dokončno odločitev ustavnega sodišča, je odgovorila, da se morajo najprej urediti razmere na RTVS, kasneje pa so mogoče tudi spremembe, o katerih že razmišljajo in so jih že napovedali.

Ustavno sodišče je namreč popoldne tudi uradno objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja novele zakona o RTVS. Iz njega izhaja tudi, da se novi svet RTVS skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. V tem roku vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča, skliče prvo sejo novega sveta, piše v sklepu.

Posledično se lahko konstituirajo tudi drugi novi organi RTVS, ki jih predvideva novela.

V predpisanem roku

V. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je v odzivu zapisal, da spoštuje ustavno odločitev, po kateri je začasno zadržanje izvajanja pri delu novele zakona o RTVS odpravljeno. V skladu s sklepom ustavnega sodišča bo v predpisanem roku sklical prvo sejo novega sveta zavoda, so sporočili z RTVS.

Ustavno sodišče je namreč objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja pri delu novele zakona o RTVS. Iz njega izhaja tudi, da se novi svet zavoda skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. V tem roku vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča, skliče prvo sejo novega sveta, piše v sklepu. Posledično se lahko konstituirajo tudi drugi novi organi zavoda, ki jih predvideva novela.

Glasovanje

Iz tega razloga in glede na to, da ne obstaja večinsko stališče, da bi bila nova ureditev kot taka protiustavna, da obstaja dvom v zakonitost odločanja trenutnega programskega sveta in generalnega direktorja, ki izhaja iz pravnomočnih sodb Višjega delovnega in socialnega sodišča, da ni znano, kdaj bo ustavno sodišče lahko vsebinsko odločilo o pobudi in ker na podlagi sklepa o začasnem zadržanju generalni direktor ter direktorja radia in televizije lahko opravljajo le tekoče posle, kar ovira nemoteno delovanje RTVS, »ustavno sodišče ocenjuje, da so navedeni razlogi skupaj v tolikšni meri spremenili upoštevno težo v času izdaje sklepa o začasnem zadržanju ugotovljenih škodljivih posledic, da je treba sprejeti odločitev o prenehanju veljavnosti začasnega zadržanja izpodbijanih določb«.

Za umik zadržanja so glasovali štirje sodniki, in sicer Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar, proti je glasoval Rok Svetlič.

Z objavo sklepa v uradnem listu bo sklep o zadržanju izvrševanja dela novele zakona o RTVS prenehal veljati, kar pomeni, da se lahko konstituira novi svet RTVS, kot ga predvideva novela in posledično drugi novi organi, piše ustavno sodišče.

Ob tem je za konstituiranje določilo sedemdnevni rok, saj sta zakonsko določena roka za konstituiranje sveta RTVS in sklic prve seje sveta RTVS že potekla, člani novega sveta pa so že imenovani. V tem roku mora biti sklicana prva seja sveta, ki jo skliče vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča. Če seje ta ne skliče, lahko prvo sejo skliče vsaj ena tretjina članov sveta, še izhaja iz sklepa ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče mora odločiti še o oceni ustavnosti novele na pobudo vlagateljev s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem.

Na odločitev ustavnik sodnikov se je že odzvala ministrica za kulturo Asta Vrečko

Pravkar se na odločitev odzvivajo predstavniki koalicije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije