SEKIROMET

Usekana zabava s sekiro bo dobila prvaka

Za met v tarčo iščejo nove inštruktorje, za sekiro so se zagrele tudi ženske.
Fotografija: Tekmovanje ima seveda tudi sodnika. FOTOGRAFIJE: CENTER SEKIROMET
Odpri galerijo
Tekmovanje ima seveda tudi sodnika. FOTOGRAFIJE: CENTER SEKIROMET

V centru Sekirometa na Kajuhovi 35 v Ljubljani, ki so ga odprli konec lanskega novembra, so tej novi rekreacijski in športni disciplini dodali pridih resne tekmovalnosti. V sredo zvečer se je namreč tam začela zimska liga v metu enojne sekire v tarčo, ki bo v tej disciplini dala tudi prvega državnega prvaka.
Tekmovanje ima seveda tudi sodnika. FOTOGRAFIJE: CENTER SEKIROMET
Tekmovanje ima seveda tudi sodnika. FOTOGRAFIJE: CENTER SEKIROMET

Na prvem v seriji osmih tekmovalnih dni zimske lige, imenovane WATL SLOVENIA (World Axe Throwing League), se je v tem športu, ki je k nam prišel iz Kanade in ZDA, pomerilo 22 tekmovalcev, ki so plačali 14 evrov prijavnine. Pri metanju enojne sekire v tarčo je bil po 40 tekmovalnih metih v štirih tekmovalnih dvobojih najboljši Simon Šega, ki je dosegel skupno 207 točk in štiri posamične zmage. Drugo mesto je zasedel Aleš Lapuh s 188 točkami in tremi zmagami, tretje pa Pero Basarič s 187 točkami in tremi zmagami. Najvišje število točk v enem krogu sta dosegla Simon Šega in Aleš Lapuh s 56 točkami – na prvega člana kluba 60+ pa še čakajo.

V razburljivem spopadu najspretnejših metalcev sekir, med katerimi so prevladovali večinoma amaterji, ki so se kar na tekmovališču spoznali s pravili te športne discipline oziroma so jo spoznali na zabavnih turnirjih v preteklih dveh mesecih, so bile tudi štiri ženske. S sedmim mestom in 166 točkami se je fantom najbolj približala Aša Grahelj, na devetem je bila Sara Jakovac (163 točk), preostali tekmovalki pa sta se uvrstili na rep trenutne lestvice.
Najboljša trojica
Najboljša trojica

Prijavljeni tekmovalci se bodo za naslov prvega državnega prvaka v rednem delu pomerili še šestkrat (30. januarja, 13. februarja,. 6. in 20. marca, 3. in 17. aprila), 8. maja pa bo zaključni turnir, na katerega se bo uvrstilo 32 najboljših tekmovalcev iz rednega dela. Če bo njihovo število izjemno veliko, pa se bo za naslov državnega prvaka pomerilo 64 najboljših tekmovalcev.

Na sedmih rednih tekmovalnih dneh od januarja do aprila je sicer možnih največ 120 tekmovalcev na posamezni dan, prijavljati pa se je mogoče za vsakega posebej po telefonu, neposredno v centru ali z online prijavnico na spletni strani (info@axe-throwing.si). Vsakič bo tekmovalec opravil štiri tekmovalne dvoboje po 10 metov. Maksimalno število točk na posamezno tekmo je 64, na tekmovalni dan 256 in na vso ligo 1792.
Met nad glavo z obema rokama
Met nad glavo z obema rokama

Tekmovalec, ki bi se rad kvalificiral na zaključni majski turnir, lahko manjka na največ dveh tekmovalnih dneh, vendar mora izostanek nadoknaditi do zadnjega rednega tekmovalnega dne z dvakratnim številom metov na naslednjem dogodku. Na zaključnem turnirju namreč ni več mogoče nadomeščati izostanka. Na zadnjem turnirju se bo igralo po sistemu na izpadanje (play-off), in sicer v serijah na dve dobljeni tekmi po 10 metov.

Kdor bo po osmih krogih najboljši, bo postal ne le zmagovalec zimske lige WATL SLOVENIA, temveč tudi prvi državni prvak v sekirometu po svetovno priznanem sistemu WATL. Dobil bo priznanje in denarno nagrado iz posebnega sklada, ki ga bodo poleg dela prijavnin tvorili morebitni sponzorski prispevki (med nagradami sta že Fiskarsovi cepilni sekiri za najboljša dva). S tem si bo najboljši morda utrl celo pot na svetovna prvenstva v ZDA in Kanadi.


Sicer pa se je urbani sekiromet kot zabavna igra dobro prijel tudi v Ljubljani. Nataša Potočnik, kreativna direktorica projekta Sekiromet v podjetju Proactivita, nam je dejala, da je v božično-novoletnem času potekal predvsem kot zabavni team building za številna podjetja. Zanje so pod skrbnim vodstvom posebej usposobljenih inštruktorjev sekirometa pripravili ekipna tekmovanja v različnih igricah, ki trajajo poldrugo uro po vodenem (in varnem) zabavnem programu.

Da bi metanje sekir v tarčo še bolj približali tudi posameznikom in družinam, so se odločili, da bodo sicer ne tako poceni zabavo nekoliko pocenili za družine. V cenik so namreč dodali novo kategorijo, in sicer vstopnico za otroke in mladoletnike (velja za vse do 18. leta starosti). Ta stane 8,75 evra, kar je polovico manj od običajne cene za odrasle.


Januar in februar so hkrati razglasili za do družin prijazna meseca. S promocijsko kodo SOBOTA20 si lahko sobotne vstopnice privoščijo z 20-odstotnim popustom, pa naj gre za družine in družbe, prijatelje ali sodelavce. Tako sobotna otroška vstopnica stane 7 evrov, za odrasle pa od 14 evrov. Zaradi vse večjega navala v centru že iščejo dodatne inštruktorje za metanje sekir.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije