JESENI

Urška Klakočar Zupančič bo še ta teden razpisala troje volitev

Znani so že prvi datumi.
Fotografija: Urška Klakočar Zupančič. FOTO: RTVS, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Urška Klakočar Zupančič. FOTO: RTVS, posnetek zaslona

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič bo v sredo podpisala odloke o razpisu lokalnih volitev, volitev predsednika republike in volitev v državni svet, so sporočili iz državnega zbora. Prve bodo v skladu z zakonom potekale tretjo nedeljo v novembru, torej 20. Datum predsedniških volitev pa bo uradno znan v sredo.

Slovenija bo tako po napovedih jeseni najprej izbirala naslednjega predsednika republike. Aktualnemu predsedniku se konec letošnjega leta izteče že drugi mandat na čelu države, ki ga je nastopil 23. decembra 2017. V tekmo za stolček v predsedniški palači pa se tokrat ne more več podati.

Datum predsedniških volitev uradno še ni znan, v skladu z zakonom o volitvah predsednika republike pa predsednik državnega zbora predsedniške volitve razpiše najhitreje 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom petletne oziroma podaljšane mandatne dobe prejšnjega predsednika republike. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60.

Čeprav vlaganje kandidatur še ni mogoče, pa je vstop v tekmo za predsednika oziroma predsednico republike napovedalo že več kandidatov, med njimi podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, nekdanji zunanji minister Anže Logar, odvetnica Nataša Pirc Musar, župan Kočevja Vladimir Prebilič, psihoanalitičarka Nina Krajnik, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši in zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar.

Lokalne volitve 20. novembra

Datum lokalnih volitev pa medtem določa že zakon. Novela zakona o lokalnih volitvah, sprejeta novembra 2017, je kot stalni datum rednih lokalnih volitev določila tretjo nedeljo v novembru. Te bodo tako letos v vseh 212 občinah potekale 20. novembra, v tistih občinah, kjer nobenemu od županskih kandidatov ne bo uspelo zbrati večine glasov, pa bo morebitni drugi krog 4. decembra.

Volivke in volivci se bodo na njih izrekali tako o županih kot članih občinskih svetov, ki imajo glede na velikost občine različno število članov, v skladu z zakonom od sedem do 45.

Decembra tudi novi predstavniki DS

Mandat se decembra izteče tudi aktualni sestavi državnega sveta. Iztekel se bo pet let po ustanovni seji, ki je bila ob zadnjih treh menjavah sklicev 12. decembra.

Sestavlja ga 22 predstavnikov lokalnih interesov in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov. Volitve so posredne prek ustreznih interesnih organizacij oziroma lokalnih skupnostih.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas