POPRAVEK ZAKONA

Uradno: tako je ustavno sodišče odločilo o zakonu o RTV Slovenija

Ustavno sodišče je sklep sprejelo s petimi glasovi proti trem.
Fotografija: Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV Slovenija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV Slovenija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

»Izvrševanje prvega, drugega, četrtega in petega odstavka 23. člena ter 24. in 25. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija (Uradni list RS, št. 163/22) se do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži,« so sporočili Ustavnega sodišča RS. Da bo odločitev takšna, je prejšnji teden prvo neuradno poročalo Delo.

»Začasno zadržanje izvrševanja ZRTVS-1B v celoti v pravnem redu povzročilo nastanek protiustavne pravne praznine, saj vodenje, upravljanje in nadzor RTV Slovenija kljub zgoraj navedeni ustavni zahtevi iz 39. člena Ustave ne bi bili urejeni. Zato ZRTVS-1B v celoti ni mogoče začasno zadržati,« piše v obrazložitvi.

Nadaljujejo: »Ustavno sodišče je tako začasno zadržalo zgolj izvrševanje tistih prehodnih določb ZRTVS-1B, ki urejajo končno konstituiranje Sveta in posledično drugih novih organov RTV Slovenija (prvi, drugi, četrti in peti odstavek 23. člena ter 24. in 25. člen ZRTVS-1B). S tem je Ustavno sodišče zagotovilo, da je v času do končne odločitve Ustavnega sodišča urejeno vodenje, poslovanje in nadzor RTV Slovenija v obsegu in pod pogoji, ki jih določajo drugi, tretji in četrti odstavek 22. člena10 ter 26. člen11 ZRTVS-1B, ter da lahko tečejo postopki imenovanja (novih) članov Sveta na podlagi 5. in 6. člena ZRTVS-1B, hkrati pa je zadržalo dokončno uveljavitev nove ureditve.«

Ustavno sodišče je sklep sprejelo s petimi glasovi proti trem: proti so glasovale sodnice Neža Kogovšek Šalamon, Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs, ki so dale odklonilna ločena mnenja. Sodnika Klemen Jaklič in Rajko Knez sta dala pritrdilni ločeni mnenji. Sodnik Rok Čeferin je bil pri odločanju o tej zadevi izločen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije