ZAVAROVANJE POTNIKOV

Uporabljate Prevoze? Lahko imate težave

Preverili smo, kako so zavarovani potniki, ki uporabljajo priljubljeni način prevoza po državi.
Fotografija: Sprva so tovrstne prevoze uporabljali večinoma študenti. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Sprva so tovrstne prevoze uporabljali večinoma študenti. FOTO: Pixabay

LJUBLJANA – Mnogo Slovencev za prevoz po državi in tudi zunaj nje uporablja t. i. Prevoze. Gre za spletni portal, kjer iskalci in ponudniki prevozov objavljajo čase odhodov, pri vožnji pa se jim pridružijo »sotrpini«, ki potujejo v isto smer. Vsak potnik nato prispeva nekaj za pot. Na začetku so tovrstni transport uporabljali študenti, danes pa je tak način prevoza priljubljen tudi med ljudmi, ki se, denimo, vsak dan vozijo na delo iz Maribora v Ljubljano in obratno. Za taksiste in avtobusne prevoznike je nezgodno zavarovanje potnikov obvezno. Kaj pa za tovrstne prevoznike?

Spletna stran, ki je med Slovenci izredno priljubljena. FOTO: Prevoz.org, posnetek zaslona
Spletna stran, ki je med Slovenci izredno priljubljena. FOTO: Prevoz.org, posnetek zaslona

Pojavlja se vprašanje, kakšne so pravne posledice za potnike in voznike, če se pripeti prometna nesreča. »V primeru, da povzročite prometno nesrečo in nimate zavarovane odgovornosti do sopotnikov v lastnem vozilu, imate lahko težave,« so zapisali na spletni strani Prevoz.org. Kakšne težave so imeli v mislih, smo jih vprašali, vendar njihovega odgovora nismo dobili.


Zgovornejši so bili pri Zavarovalnici Triglav, kjer so nam pojasnili, kako je z zavarovanjem potnikov v avtomobilu, če voznikovo zavarovanje ne vključuje nezgodnega zavarovanja potnikov. »V primeru, da je povzročitelj tretja oseba (voznik drugega avtomobila), se škoda krije iz obveznega zavarovanja odgovornosti v cestnem prometu. V primeru, da ste povzročitelj vi sami, lahko morebitne odškodninske zahtevke proti vam uveljavlja sopotnik v civilni tožbi,« so zapisali. Potnik se zahtevku do voznika vnaprej ne more odpovedati, lahko pa to stori po nesreči.

Kriti vsi potniki, povzročitelj ne

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti (ki je po zakonu obvezno) v primeru prometne nesreče, ko z vašim vozilom nenamerno povzročite škodo drugi osebi, zavarovalnica oškodovancu povrne premoženjsko (uničenje ali poškodovanje stvari) ter nepremoženjsko škodo (telesne poškodbe, okvara zdravja ali smrt). Zavarovanje AO krije škodo pri vseh udeležencih nesreče z izjemo povzročitelja. S tem zavarovanjem so torej kriti vsi potniki v vozilu, in sicer do dogovorjenih zavarovalnih vsot na zavarovalni polici oziroma najmanj do zakonsko predpisanih zavarovalnih vsot. Štopar oziroma potnik za utrpelo škodo vloži odškodninski zahtevek na zavarovalnico, pri kateri ima povzročitelj sklenjeno zavarovanje AO.
 
Za dodatno »varnost« oziroma dodatno kritje, ki pa je prostovoljno, lahko lastnik vozila sklene še nezgodno zavarovanje voznika in potnikov v vozilu, in sicer kritje za primer smrti, invalidnosti, stroškov zdravljenja in dnevne odškodnine, še pojasnjujejo pri zavarovalnici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije