Upokojeni zdravniki in sestre vpoklicani nazaj na delo? Ministrstvo odgovarja

Koronavirus je najbolj nevaren za starejše in bolne. Ali so v zdravstvu sprejeli kakšne ukrepe, da bi zaščitili starejše zdravnike, ki še delajo?
Fotografija: Starejši zdravniki in sestre lahko zavrnejo delo z okuženimi pacienti. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Starejši zdravniki in sestre lahko zavrnejo delo z okuženimi pacienti. FOTO: Matej Družnik, Delo

Stroka vseskozi opozarja, da je novi koronavirus najnevarnejši za starejše po 65. letu in bolnike, ki trpijo za sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi boleznimi, boleznimi pljuč ... Pravijo, da je rizične skupine treba obvarovati pred virusom. Ministrstvo za zdravje smo vprašali, ali so v zdravstvu kaj naredili, da bi zaščitili svoje starejše zdravnike, ki še delajo, ter ali je po zgledu Italije možno, da bi zaradi večjih potreb zdravstvenega osebja iz pokoja vpoklicali zdravnike in medicinske sestre.

Po dveh dneh so nam z ministrstva poslali odgovor, da so »ravno danes« (v torek; op. p.) zdravstvenim izvajalcem poslali sporočilo, da na delovnih mestih, kjer poteka delo s pacienti, ki so zboleli zaradi novega koronavirusa, »lahko odstranijo nosečnice, delavce na bioloških in imunosupresivnih zdravilih, delavce na kemoterapiji, delavce z od inzulina odvisno sladkorno boleznijo, delavce s kronično pljučno boleznijo ali malignim obolenjem, ki so bili ali so še na kateri koli vrsti protivnetne imunosupresivne terapije v zadnjem letu ali ki imajo pogosta vnetja zaradi okužb, kot so bronhiektazije, kronična astma na terapiji, pljučna fibroza, druge sistemske avtoimunske bolezni na dihalih, pljučni malignom in delavce, stare nad 65 let«.
Preberite tudi: Zdravilo proti koroni poleti?

Zdravstveni delavci, ki so v rizični skupini, morajo o razlogih za premestitev s svojega delovnega mesta seznaniti svojega vodjo, ki delavca razporedi na drugo manj tvegano delovišče, kjer delavec opravlja svoje ali drugo delo glede na potrebe delovnega procesa, so nam razložili na ministrstvu in dodali, da če delavcu iz rizične skupine ni možno zagotoviti drugega dela, se izvede postopek, ki velja za delavce, katerih delo začasno ni potrebno – uporaba presežka ur, v dogovoru uporaba letnega dopusta preteklega leta, napotitev delavca na čakanje na delo.

Ali je možen italijanski scenarij, da bi po potrebi iz pokoja vpoklicali zdravstveno osebje, ministrstvo ni ne potrdilo, ne zanikalo, ampak nam na večkratno vprašanje ni sploh odgovorilo. Morda te možnosti ne izključujejo in kot je mogoče razbrati iz zgornjih odgovorov, osebam v rizičnih skupinah ne zapovedujejo, temveč jim dovoljujejo, da se same odločijo, ali želijo delati s pacienti, pozitivnimi na koronavirus ali ne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije