MESTNI AVTOBUS

Upokojenci, invalidi, vojni veterani, znano, kako do brezplačne vozovnice

Potnikom, ki so kupili letno vozovnico za ljubljanski mestni potniški promet, bodo sorazmerni del kupnine vrnili.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

S 1. oktobrom bodo upokojenci, starejši od 65 let, imetniki evropske kartice ugodnosti za invalide, vojni veterani in osebe, starejše od 65 let, če niso v delovnem razmerju, upravičeni do brezplačne vozovnice za vse mestne linije Ljubljanskega potniškega prometa (LPP). Prav tako bo brezplačen tudi javni mestni promet v Mariboru.

Tistim upravičencem, ki že imajo vozovnico Slovenija rdeče barve, ki omogoča brezplačne vožnje na medkrajevnih avtobusih, se bo vozovnica za mestni promet na kartico zapisala samodejno ob prvi validaciji na avtobusu. To pomeni, da se od 1. oktobra dalje lahko neomejeno vozijo tudi na mestnih linijah LPP.

Ostali upravičenci bodo najprej morali v Potniškem centru LPP oddati vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice za brezplačen prevoz. Vlogo si natisnete tukaj.

Vlogo za brezplačno vozovnico najdete tudi na tem naslovu in velja za mariborski mestni potniški promet. Vpisati je treba ime in priimek, EMŠO, naslov stalnega in začasnega prebivališča, če ga oseba ima. Prav tako je treba obvezno označiti podatek o statusu upravičenca - upokojenec, oseba starejša od 65 let, imetnik evropske kartice ugodnosti za invalide ali vojni veteran in pri teh dopisati tudi številko kartice.

Tisti, ki še nimajo terminske kartice Urbana, jo lahko kupijo za dva evra, nanjo pa se bo zapisala pravica do brezplačne vozovnice na mestnih linijah LPP. 

Uporabnikom, ki že imajo terminsko kartico Urbana, pa se bo pravica zapisala na obstoječo kartico. Če je bila obstoječa terminska kartica izdelana pred več kot štirimi leti, je treba izpolniti še obrazec za izdajo terminske kartice Urbana

Potnikom, ki so kupili letno vozovnico, bodo sorazmerni del kupnine vrnili.

Kljub brezplačnemu prevozu je vozovnica veljavna le, če jo uporabnik ob vsakem vstopu na avtobus validira. Če vozovnica ni validirana, je neveljavna in bo potnika kontrolor prvič opozoril in jo bo moral validirati, drugič pa lahko sledi strožja sankcija. Upoštevati je namreč treba, da validacija omogoča tudi štetje potovanj.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas