STARŠA NA KUBIK

Upala na enega, dočakala tri

Objavljeno 05. januar 2019 07.32 | Posodobljeno 05. januar 2019 07.32 | Piše: Lovro Kastelic

Zakoncema Bukovec iz Novega mesta so se v 32. tednu rodili trojčki. Ko se bo Lana Nia zmogla hraniti po steklenički, bosta smela domov tudi Nik in Hana Loti.

Življenje je 17. decembra našlo svojo pot. Takrat je Tjaša povila tri majcena bitja. FOTO: Osebni arhiv
LJUBLJANA, NOVO MESTO – Možnost, da par (brez zdravil za pospeševanje ovulacije) spočne trojčke, je 1 proti 8000 (pri dvojčkih 1 proti 100). Da pod materinim srcem bijejo tri srčeca, pa sploh ni nujno, da bodoči starši izvedo že na prvem pregledu z ultrazvokom. Zaznajo jih lahko šele na drugem ali celo na tretjem pregledu.

Najprej izvedela za dvojčka

Nekako tako se je godilo tudi zakoncema iz Novega mesta. Gregor Bukovec je star 29 let, njegova Tjaša je leto mlajša. »Samo še pospraviti moram v firmi,« nam je predvčerajšnjim dejal mladi očka, ki so se mu 17. decembra rodili trojčki, fantek Nik in enojajčni deklici Hana Loti ter Lana Nia, »potem vam vse razodenem«.

1860 gramov je ob rojstvu tehtal najtežji, Nik.

image
Presrečna Tjaša in Gregor Bukovec

Skrbni Gregor je zaposlen kot komercialist v družinskem podjetju, ukvarjajo se s keramiko in imajo svoj salon. Tjaša je pred kratkim diplomirala, izučila se je za medicinsko sestro. Prav želela sta si otroka in skoraj že predolgo čakala na ta resnično blaženi trenutek. »Dolgo sva se trudila in poizkušala, nakar sva se odločila za postopek zunajtelesne oploditve (IVF),« je pripovedoval Gregor. IVF je klasični postopek umetne oploditve, kjer so v skrbno nadzorovanih laboratorijskih razmerah pustili semenčicam, da so same oplodile jajčne celice. »Ko sva potem razbrala, da je test nosečnosti končno pozitiven, sva bila resnično presrečna,« ne bo nikoli pozabil, kot tudi ne potrditvenega ultrazvoka, ko sta izvedela, da ne bosta imela le enega otročka, pač pa kar dva. »Super,« sta še naprej žarela, kar smejalo se jima je, »bosta pač dvojčka«!

image
Tudi to pot je trojčkom na pomoč priskočila Radenska in jih razveselila z ustreznim vozičkom, avtosedeži in drugimi praktičnimi darili.

Trojčki so!

Ko je ginekologinja na ultrazvočni sliki s povečavo v nuhalni svetlini nekje po 10. tednu Tjašine nosečnosti opazovala in preverjala določene nepravilnosti, je bila nenavadno dolgo tiho, »ali je kaj narobe«, sta se začela Tjaša in Gregor vidno presedati. Nastopil je silno neugoden trenutek.

»Pravite, da naj bi imela dva otroka?« ju je premerila ginekologinja.
»Da, dva!«
»Toda tukaj ne vidim dvojčkov …«
»Kaj, je kakšen odmrl?!« sta se prestrašila bodoča očka in mamica, zavedajoč se, da je v tej fazi to dokaj pogost pojav.
»Hudo naju je bilo strah,« se je spominjal Gregor.

image
Življenje je 17. decembra našlo svojo pot. Takrat je Tjaša povila tri majcena bitja. FOTO: Osebni arhiv

»Ne, trojčki bodo!« je ginekologinja črne misli mahoma razblinila in v Tjaši in Gregorju prebudila najrazličnejšo paleto čustev, od tistih najbolj pozitivnih do največjega strahu. Pogled v prihodnost je začel tavati med številnimi vprašanji, ki so bila življenjskega pomena. Še posebno ko so jima predstavili, da bosta priča visoko rizični nosečnosti, izvedela sta, da pri trojčkih velja, da imajo sedemkrat večje tveganje za cerebralno paralizo kot enojčki, da je verjetnost za spontani splav pri nosečnicah s trojčki trikrat do štirikrat večja kot pri enojčkih, pogosto se zgodi v zelo zgodnji nosečnosti, celo do 22. tedna, da odmrejo celo vsi. Trojčke ogroža še večje tveganje za prezgodnji porod, ta bi se lahko zgodil že med 24. in 28. tednom. Verjetnost določenih okvar je bila na dlani. Najpogostejši zaplet pri trojčkih je zastoj v rasti, prizadene lahko enega, dva ali pa vse tri. V maternici namreč nimajo vsi trije enakih razmer. »Ker je Tjaša visoka zgolj 158 centimetrov, se je porajalo realno vprašanje, kako bo narava poskrbela, da bo trojčkom v njenem telesu vendarle dovolj udobno, da bodo imeli dovolj prostora,« je premleval Gregor.

image
Majceni prsti že iščejo mamino zavetje. FOTO: Osebni arhiv
Nastopilo je torej težavno obdobje neprespanih noči in brezmejnega upanja. Še posebno, ko so jima iz medicinskih razlogov svetovali redukcijo oziroma odstranitev enojajčnih dvojčic. »To je bila res težka odločitev,« se je spominjal Gregor. Težka že zaradi enormnega tveganja tako za otročičke kot za mamico. »Nisva vedela, kaj narediti.«

Potem pa sta sklenila: »Če je bilo tako namenjeno, dajva torej možnost prav vsem, da se rodijo, da si ne bova kdaj očitala.« Še kako prav sta se odločila.

Čakajo le še na Lano Nio

Rok poroda naj bi bil sicer 11. februarja, toda življenje je našlo svojo pot že prej, kot rečeno, 17. decembra, v 32. tednu. V ljubljanski porodnišnici, ker tako rizičnih primerov v Novem mestu ne obravnavajo, so Tjašo sprejeli že tri tedne pred porodom, v Ljubljani je torej že šest tednov.

Trojčki so bili rojeni s carskim rezom in se rodili zmerno nedonošeni. Vse je potekalo brez zapletov, v pičlih treh minutah jim je uspelo pokukati na ta svet. Najprej se je rodil Nik, tehtal je 1860 gramov in meril 43 centimetrov. Za njim sta prišli enojajčni deklici, »tako sta si podobni, da ju z ženo še zmeraj z veliko težavo razlikujeva«, Hana Loti (1470, 42) ter Lana Nia (1430, 42). Vsi so sami zadihali, tudi njihova pljučka in srček so v redu. Pol ure po operaciji, smo izvedeli, se je presrečna mamica že smejala.

image
Očka Gregor že komaj čaka, da pridejo trojčki in njegova Tjaša srečno domov. FOTO: Osebni arhiv

Inkubatorja niso potrebovali. So pa potrebovali pomoč pri hranjenju. V enoti intenzivne terapije v ljubljanski porodnišnici so namreč postorili vse, da bodo šli že kmalu domov. Najbrž že prihodnji teden. Pravzaprav čakajo le še na drobceno Lano Nio, ki za zdaj še ne zmore sama jesti po steklenički in ji dovajajo hrano po cevki v želodček. Ker krepki Nik in njegova sestrica Hana Loti to že zmoreta, sta od četrtka tesno ob svoji mamici.

Doma jih v nizkem startu nestrpno pričakujejo dedka Franci in Zdenko ter babici Tanja in Danica. »Tako so ustrežljivi, kar naprej mi kuhajo, pri skoraj 30 letih se počutim, kot da jih imam 12,« priznava navdušeni Gregor. Kako ustrežljivi bodo šele do prihajajoče trojice, pa si lahko samo mislimo. To bo veselja. No, ja, in neprespanih noči.

Trije trojčki na leto

Po podatkih statističnega urada smo imeli v Sloveniji v zadnjih treh desetletjih 150 porodov trojčkov ter šest porodov četverčkov. Rekordni sta bili leti 1993 in 1995, ko je bilo kar 12 trojčkov! Tri leta zapored, med letoma 1998 in 2000, so se trojčki rodili kar sedemkrat. Lani, denimo, so se trojčki rodil enkrat, v zadnjem desetletju pa imamo povprečno 3 porode trojčkov na leto.
Deli s prijatelji