SLOVO

Umrl nekdanji dolgoletni politik in poslanec SD

Pred dnevi se je v 85. letu starosti poslovil nekdanji politik Miran Potrč.
Fotografija: Miran Potrč. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Miran Potrč. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Pred dnevi se je v 85. letu starosti poslovil nekdanji politik Miran Potrč. Potrč je bil dva mandata delegat skupščine Socialistične republike Slovenije, v samostojni državi pa je bil petkrat izvoljen v državni zbor in bil tudi podpredsednik državnega zbora.

Miran Potrč. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Miran Potrč. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Maja 1968 je odšel v politiko in profesionalno deloval v ZKS ter v Zvezi sindikatov. V letih 1980–82 je bil član predsedstva Zveze sindikatov Jugoslavije ter v letih 1980–81 prvi predsednik Zveze sindikatov Jugoslavije z enoletnim mandatom, piše Wikipedija. V sedemdesetih letih je bil prvi predsednik sveta Univerze v Mariboru.

Ob uveljavitvi večstrankarskega sistema ni zamenjal stranke. Od ustanovitve SDP in ZLSD in sedaj Socialnih demokratov je med najaktivnejšimi in najvplivnejšimi člani stranke. Odgovoren je posebno za sodelovanje stranke s poslansko skupino in za uveljavljanje strankinih stališč v parlamentu.

22. marca 2009 je bil izvoljen za podpredsednika Socialnih demokratov (SD). Po politični upokojitvi je izdal spomine Klic k razumu.

Zadnja leta je z ženo Zdenko živel v domu za starejše v Notranjih Goricah.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije