Za vedno se je poslovil legendarni slovenski igralec

Nastopil je tudi v filmu Moj ata, socialistični kulak.
Fotografija: Janez Bermež. FOTO: Gregor Katič
Odpri galerijo
Janez Bermež. FOTO: Gregor Katič

V 85. letu starosti je umrl igralec Janez Bermež, so sporočili iz celjskega gledališča, v katerem je deloval od leta 1962 pa vse do upokojitve. V gledališču je ustvaril skoraj 160 vlog, pomemben pečat pa je pustil tudi v filmu in na televiziji. Slovel je po prefinjeni, študiozni in intuitivno poglobljeni igri, so zapisali v gledališču.

Janez Bermež se je rodil 18. avgusta 1935 na Vrhniki. Študiral je na akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani v letniku Mire Danilove. Študij je absolviral z vlogo Andreja v Brnčičevi igri Med štirimi stenami leta 1962. Še isto leto se je zaposlil v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje, kjer je ostal do upokojitve v sezoni 1999/2000.

Prejel je nagrado Borštnikov prstan, ob tem pa bil še prejemnik nagrade Prešernovega sklada, dveh Borštnikovih nagrad, nagrade sklada Staneta Severja in številnih drugih, so spomnili v celjskem teatru.

Bermež pa v svoji dolgoletni karieri ni močno zaznamoval le SLG Celje, temveč celoten slovenski gledališki prostor. Preigral je tako rekoč ves najpomembnejši dramski repertoar, tako iz domače kakor tudi iz tuje klasične in sodobne dramatike. Bil pa je tudi zelo dober komik.

V enem od maloštevilnih intervjujev je Bermež dejal, da mu je bil še posebej pri srcu lik Hermana Celjskega. Igral ga je tudi na Celjskem gradu, saj mu je vloga odprla diapazon veličastnih čustvenih stanj. Ponosen je bil, da je preigral celoten Cankarjev opus, večinoma pod vodstvom Mileta Koruna. V najbolj markantnem spominu je imel vlogi dr. Grozda v komediji Za narodov blagor in Poljanca v Lepi Vidi. Za obe je prejel Borštnikovi nagradi. Veselil pa ga je tudi njegov komedijski repertoar.

Med drugim je Bermež nastopil tudi v filmih, kot so Moj ata, socialistični kulak v režiji Matjaža Klopčiča, Nasvidenje v naslednji vojni Živojina Pavlovića in Idealist v režiji Igorja Pretnarja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije