SLOVO

Umrl je David Tasić

Bil je tudi eden vidnejših novinarjev Mladine.
Fotografija: Od leve proti desni Igor Bavčar, David Tasić, Franci Zavrl in Janez Janša ob odkritju spominske plošče ob 25-letnici dogodkov na Roški ulici.  FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Od leve proti desni Igor Bavčar, David Tasić, Franci Zavrl in Janez Janša ob odkritju spominske plošče ob 25-letnici dogodkov na Roški ulici.  FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Umrl je David Tasić, član četverice JBTZ, ki jo je vojaško sodišče leta 1988 obsodilo na zapor. Bil je tudi eden vidnejših novinarjev Mladine. 

Od njega se je na twitterju poslovil prvak desnice Janez Janša, s katerim sta bila leta 1988 skupaj obtožena, in zapisal: »Poslovil se je David Tasić, junak Slovenske pomladi 1988 in 2014, dober in pokončen človek, bojevnik svobode in luči. Počivaj v miru, dragi DavidPoslavljajo se tudi drugi znani Slovenci, med njimi novinar in urednik Sobotne priloge Ali Žerdin, ki je ob Tasićevi smrti zapisal: "Umrl je naš prijatelj Taso, David Tasić, novinar, urednik, založnik, zbiralec, član ekipe JBTZ. Pogrešal ga bom."

Tasić se je rodil leta 1962 v Kruševcu v Srbiji. Med leti 1981 in 1989 je bil novinar in urednik pri časopisu Mladina. Poleg spremljanja politične scene v Sloveniji in Jugoslaviji ter odpiranja tedaj tabuiziranih tem - objavil je znameniti feljton o Golem otoku -, je spremljal tudi glasbeno novovalovsko rock in punk sceno. 

31. maja 1988 so uslužbenci Službe državne varnosti priprli Janšo, vojaški varnostni organi pa pripadnika JLA Ivana Borštnerja. Obtožili so ju izdaje vojaške skrivnosti oziroma objave dokumenta Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije, ki je govoril o aretacijah problematičnih članov Zveze socialistične mladine Slovenije. Štiri dni pozneje, 4. junija 1988, so zaradi izdaje tajnih vojaških dokumentov priprli še Tasića, vojaški tožilec pa je obtožil tudi tedanjega urednika Mladine Francija Zavrla.

Konec julija tistega leta je senat vojaškega sodišča Borštnerja obsodil na štiri leta zapora, Janšo in Zavrla na poldrugo leto zapora, Tasića pa na pet mesecev. Sredi oktobra 1988 je vrhovno vojaško sodišče v Beogradu potrdilo sodbo ljubljanskega vojaškega sodišča, Tasiću pa kazen zvišalo na deset mesecev zapora. Četverico so pogojno izpustili v začetku avgusta 1989.

Na okrogli mizi ob 25. obletnici obletnici afere JBTZ je Tasić poudaril, da je "zgodovinski spomin žal prekratek". Po njegovih besedah danes že pozabljamo, v kakšnem režimu smo takrat živeli in kako nevaren je bil boj za spremembe in demokracijo. Je pa dodal, da so imeli srečo, da se je proces zgodil v času, ko se je totalitarni režim razkrajal, zaradi česar so dobili tudi široko podporo javnosti.

Leta 1989 je Tasić zapustil uredništvo Mladine in se poslovil od novinarstva. Ustanovil je eno prvih neodvisnih zasebnih založb v Sloveniji, Založbo Karantanija.

Od leta 1999 se je Tasić ukvarjal s preučevanjem odlikovanj in njihove zgodovine. Ustvaril nekaj zgodovinskih zbirk odlikovanj iz obdobja socialistične Jugoslavije, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, Kraljevnine in Kneževine Srbije, Kraljevine in Kneževine Črne Gore ter Avstro-Ogrske monarhije, evropskih odlikovanj in sokolskih značk z območja bivše Jugoslavije, navaja Wikipedija.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije