NE PRISTAJAJO

Ukrepi Levice diskriminatorni do obrtnikov in podjetnikov

OZS opozarja, da bodo z novimi ukrepi na slabšem vsi državljani.
Fotografija: Branko Meh opozarja, da ukrepi niso pametna rešitev. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Branko Meh opozarja, da ukrepi niso pametna rešitev. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pred današnjim podpisom sporazuma o sodelovanju z Levico opozarjajo, da se bodo z dodatnimi obremenitvami gospodarstva na slabšem vsi državljani Republike Slovenije. Obenem pozivajo, da se bolniško nadomestilo od četrtega dneva dalje omogoči tudi samozaposlenim v obrti in podjetništvu, ne zgolj samozaposlenim v kulturi.

»Če je Levica res socialna, tako kot trdi, potem mora biti socialna za vse državljane, ne le za posamezne skupine. Samozaposleni obrtniki in podjetniki so skoraj mesec in pol prepuščeni sami sebi, če zbolijo. Čeprav so nezmožni za delo, morajo v tem času plačati vse prispevke državi. Diskriminatorno je, da Levica problem zdravstvenega varstva rešuje zgolj za samozaposlene v kulturi,« poudarja Branko Meh, predsednik OZS.

Ukrepi, ki izhajajo iz sporazuma z Levico, so usmerjeni predvsem v dvig pravic delavcev, pogrešajo pa ukrepe, ki bi vzpostavili bolj stimulativno okolje za gospodarstvo. 

Na dvig minimalnega nadomestila ne pristajajo

Ob pomanjkanju kvalificiranega kadra tako ne pristajajo na dvig minimalnega nadomestila za brezposelnost, ker brezposelni v tem primeru ne bi bili stimulirani za čimprejšnjo zaposlitev.
Nasprotujejo tudi predlagani širitvi definicije delovnega razmerja, saj je treba upoštevati dejstvo, da niso vse sodobne oblike dela prekarne.

Ne pristajajo tudi na dodatno obremenitev podjetij s povečanjem davka od dohodkov pravnih oseb postopoma v treh letih na 22 odstotkov. Prav tako ne pristajamo na višjo prispevno stopnjo delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

V OZS ob tem ponovno poudarjajo – če bo šlo dobro gospodarstvu, bo šlo dobro vsem državljanom Republike Slovenije. Ob napovedanem ohlajanju gospodarstva moramo biti na tem področju še toliko bolj previdni, saj bi določeni ukrepi lahko imeli negativne posledice za slovensko gospodarstvo, s tem pa za celotno državo.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije