NATEG

UKC opozarja: Ne dajajte evrov lažnemu zdravniku

Objavljeno 10. maj 2015 19.10 | Posodobljeno 10. maj 2015 19.12 | Piše: T. L.

Previdno pri nakupu čudežnih pripravkov prek spleta: z vprašanji o kapsulah, ki naj bi odpravljale šumenje v ušesih, bolniki zasuli še UKC Ljubljana. Kdo jih prodaja in kaj je v njih, ni znano.

Skoraj polovica mladih je prepričanih, da živijo v stresu.

LJUBLJANA – Pri nakupovanju prek spleta je vedno potrebna določena mera previdnosti. Sploh kadar gre za oglaševanje »čudežnih tabletk in pripravkov« ter akcij, ki jih ne smete spregledati. Tako je zdaj med tistimi, ki imajo težave s tinitusom (šumenje v ušesih) završalo ob ponudbi čudežnih kapsul Tinnitus Stop®, ki jih ponujajo na spletni strani z angleškim imenom Health Experiencewise family magazine. Bojda naj bi s kapsulami »na naraven in varen način« odpravili šumenje v ušesih. 

Pa vendar: kdo stoji za to ponudbo? Kaj vsebujejo kapsule, ki jih za masten denar (v posebni ponudbi stanejo 39 evrov, sicer pa 59) ponuja neznani proizvajalec? Navajamo nekaj znakov za alarm, ki kažejo na to, da gre pri omenjeni ponudbi prek spleta lahko za navaden nateg.  

image

Drago prodajajo kapsule, ponudba pa naj bi, kot trdijo na strani, veljala »le danes«. (vir: http://latestfromtheworld.com/386/tinnitusstop-ptg).

Nepravilnosti v zvezi z oglaševanjem so v pristojnosti tržnega inšpektorata. Vprašanja glede opisanega primera smo že naslovili nanje, na odgovore pa še čakamo.

V UKC zdravnika Boštjančiča ne poznajo ...

Na spletni strani je pod člankom s senzacionalističnim naslovom Laringologi šokirani nad hitrostjo delovanja novih kapsul, ki za vedno odpravljajo trdovraten tinitus podpisan dir. (!) med. Andrej Boštjančič

»Laringologi šokirani nad hitrostjo delovanja novih kapsul, ki za vedno odpravljajo trdovraten tinitus. Laringologi v Ljubljani so s presenečenjem opazovali svoje paciente. Še nikoli niso videli česa podobnega. Pacienti so po 14 dneh vsakodnevnega jemanja odpravili monotone in moteče zvoke v ušesih in zahvaljujoč temu so se znebili med drugimi utrujenosti, problemov s spancem in koncentracijo,« je domnevni zdravnik zapisal ob ponudbi. 

Težava je v tem, da v Ljubljani tako imenovanega direktorja medicine Boštjančiča ne poznajo. Iz UKC Ljubljana namreč sporočajo, da Boštjančič v Sloveniji ni specialist ali specializant otorinolaringologije niti ni zaposlen na kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo. 

Z omenjene klinike še sporočajo, da njihovi specialisti niso »nikakor povezani z zdravilom 'tinitus stop' (po klasifikaciji gre verjetno za prehransko dopolnilo)«. Nanje se namreč vsakodnevno obračajo bolniki z vprašanji o omenjenem pripravku. Prav tako zanikajo navedbe v članku, v katerem piše o tem, kako so bili nad kapsulami presenečeni laringologi v Ljubljani.

Na telefonsko številko za naročilo kapsul, ki je tudi edini kontakt na spletni strani, smo poklicali in želeli govoriti z gospodom Boštjančičem. Ženski glas z malce nenavadnim naglasom na drugi stani nam je pojasnil, da ga »trenutno ni«. 

Tudi kasnejše poizvedovanje ni prineslo sreče. Tokrat je moški glas zagotovil, da bo Boštjančič še istega dne poklical nazaj. In to zagotovo. Njegovega klica pa nismo dočakali.

image

Previdno: dir. med. Boštjančiča, ki prodaja kapsule, v Ljubljani ne poznajo. (vir: http://latestfromtheworld.com/386/tinnitusstop-ptg)

V Ljubljani ima skrito ordinacijo?

Težava pa je tudi z lociranjem drugega 'strokovnjaka', ki priporoča nakup kapsul. Na spletni strani se pojavlja še ime Rajko Lipec, zanj pa piše na spletni strani, da ima že 15 let ordinacijo v Ljubljani in da je strokovnjak s področja otorinolaringologije in avdiologije. Strokovnjaka s tem imenom na svetovnem spletu ni mogoče izslediti, prav tako kot ni mogoče najti omembe ali fotografije strokovnjaka Boštjančiča.

Znaki za alarm

Še nekaj znakov, ki kažejo na to, da se je nakupu omenjenih kapsul (vsaj do nadaljnjega) najbolje kar izogniti. 

  • Z izjemo telefona za sprejem naročila imena, sedeža in kakršnih koli kontaktnih podatkov podjetja, ki naj bi stalo za ponudbo, na spletni strani ni. Niti med pogoji poslovanja ni zapisano, od koga bo potrošnik kapsule sploh kupil. Vseskozi je navedeno le 'ponudnik'. Ob tem se že na prvi pogled opazi, da se v pogojih (poleg slovničnih napak) skriva kar nekaj trikov. Torej kupec nima pojma, komu nakazuje denar, kdo bo obračunal stroške (kar lahko storijo tretje osebe) in kaj se se bo dogajalo z njegovimi osebnimi podatki.
  • Nobena od povezav na spletni strani ne deluje: vsak klik na povezavo pripelje le do strani, kjer lahko kapsule naročite. Tudi facebook stran, ki naj bi imela več kot 2000 sledilcev, ne obstaja.
  • Vse kaže, da gre za nekakšno poljsko navezo, saj naj bi nepridipravi domeno registrirali prek nekega nemškega posrednika prav v tej vzhodnoevropski državi. Pri tem so, kako prikladno, poskrbeli za svojo zaščito: imena in kontaktni naslovi so skriti, kar je dodaten znak za alarm.
  • Med komentarji pod člankom domnevnega zdravnika Boštjančiča se pojavljajo le pozitivni komentarji: kako so ljudem kapsule res pomagale, da je vse potekalo v skladu z obljubami proizvajalca in podobno. Tudi pretirani in le dobri komentarji so lahko znak za previdnost, ki zahteva, da izdelek pred nakupom preverimo: ali prek svetovnega spleta ali pa se o njem pozanimajo pri pristojnih službah. 

Na spletni strani kupcem sicer obljubljajo, da bodo – če se ne bodo v dveh tednih dokončno znebili šumov v ušesih ali v primeru nezadovoljstva z izdelkom – brez vprašanj vrnili denar. Ob takih primerih je na mestu vprašanje: koliko zgodb o vračilo denarja pri naročilih prek spleta poznate?


V ZPS o kapsulah (še) niso bili obveščeni

V ZPS vprašanj članov glede ponudbe kapsul niso prejeli, so pa že obravnavali podobne primere, ko je prodajalec zagotavljal vračilo kupnine, ki je potrošniki nikoli niso prejeli.

Zato odsvetujejo nakup prehranskih dopolnil na spletu, še posebej pri tistih ponudnikih, ki nimajo sedeža v Sloveniji. Potrošnikom svetujejo, da v prihodnje na spletnem mestu proizvajalca oziroma prodajalca preverijo njegov sedež, saj mora biti jasno in nedvoumno naveden.

Če ima proizvajalec sedež v Sloveniji, ima zdravstveni inšpektorat možnost preveriti kakovost prehranskih dopolnil in zakonsko ustreznost označevanja, v nasprotnem primeru pa teh pooblastil nima.

»Načelno pa sploh odsvetujemo nakup kakršnih koli prehranskih dopolnil, ki obljubljajo 'čudežne' in hitre ozdravitve, izgubo teže ...« še dodajajo v ZPS.

 

Deli s prijatelji