25 OKUŽENIH

UKC Ljubljana sporoča: zbolela ena zaposlena, njene stike še preverjajo

Objavljeno 09. marec 2020 19.24 | Posodobljeno 09. marec 2020 23.02 | Piše: Ma. M.

Ponedeljkov večer je prinesel v Sloveniji dva nova okužena s koronavirusom, skupno jih je zdaj 25.

UKC Ljubljana. FOTO: Jure Eržen, Delo
»Imamo potrjeno okužbo ene zaposlene osebe v UKC Ljubljana, ki je zbolela prek vikenda in ki ni bila v stiku s pacienti. S stiki od konca tedna (večinoma iz administracije) bodo izpeljani ustrezni postopki. Na režim in delovanje bolnišnice primer ne bo vplival,« so na twitterju zapisali v UKC Ljubljana nekaj minut pred 19. uro.
 

Od popoldne do večera dva nova primera, zdaj jih je 25

Nijz je na popoldanski novinarski konferenci sporočil, da je v Sloveniji 23 okuženih oseb. V večernih urah je STA poročal, da je okužen nekdo izmed vodilnih v UKC, poleg tega pa je v Sloveniji potrjena še 25. okužena oseba. To je v eni izmed večernih informativnih oddaj potrdil tudi minister za zdravje Aleš Šabeder

Sicer pa so pristojni povedali, da je Slovenija za zdaj še v fazi ena koronavirusa, a da zanesljivo prihaja faza dveStanje okuženih v Sloveniji, ko je tekla novinarska konferenca pristojnih institucij, je bilo: 9 okuženih v ljubljanski regiji, 3 v štajerski, 10 dolenjski regiji, 1 primorski regiji. Nijz je predlagal karanteno za približno 50 oseb. 
Svet za nacionalno vanost je sprejel določene ukrepe, ki začnejo veljati
  • Na letališču Jožeta Pučnika se uvede merjenje temperature potnikov, ki vstopajo v Slovenijo.
  • Uvedeni bodo ukrepi tudi na kopenski meji z Italijo (začnejo se pripravljati ukrepi, čez nekaj dni se jih bo začelo izvajati, skupaj policija in zdravstveno osebje).
  • Prireditve, ki se odvijajo v zaprtih prostorih, se omeji na 100 ljudi. (Ukrep se nanaša na organizirane prireditve. Kjer se ljudje zbirajo, omejitev ni. Torej to ne velja za fitnes centre, restavracije, lokale, savne, kopališča.)
  • Vse športne prireditve z več kot 500 udeleženci se izvedejo brez občinstva, tudi pokal Vitranc in Planica.
  • Šole in vrtce se bo zapiralo po potrebi.
  • Prekine se izvajanje vseh preventivnih dejavnosti zdravstvenih domov Metlika, Novo mesto, Črnomelj ter Splošne bolnišnice Novo mesto.


 Medtem pa je italijanski premier Conte za celotno državo razglasil karanteno
image
REUTERS Preverjanje na švicarsko-italijanski meji ob vse večji razsežnosti koronavirusa. FOTO: Reuters
Deli s prijatelji