TRAGEDIJA PO CEPLJENJU

20-letnica po cepljenju z janssnom izgubila boj za življenje

Obstaja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom, zaradi katerega je 20-letna Slovenka umrla.
Fotografija: UKC Ljubljana (arhivska fotografija). FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
UKC Ljubljana (arhivska fotografija). FOTO: Mavric Pivk, Delo

»Tudi moja dvajsetletna hči je bila naivna in si je želela kupiti svobodo s cepljenjem, se je cepila z janssenom. Danes ima strankske učinke, ki jih tako veselo prikrivate! Ja, res je. Strdki, možganska kap 20-letnice. Že dva dni čakamo, kaj bo z njo! Bo preživela in če bo, kakšne bodo posledice!« To je del zapisa (nelektorirano), ki je v torek krožil po spletnih omrežjih.

image_alt
Belgija začasno prekinja uporabo cepiva Janssen pri mlajših od 41 let


UKC Ljubljana smo prosili za pojasnila, tam pa so zgodbo potrdili (nelektorirano): 

»V UKC Ljubljana smo v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah sprejeli mlajšo bolnico v urgenti ambulanti Nevrološke klinike. Takoj ob sprejemu je bilo prepoznano življenjsko ogrožujojče stanje in se je skladno s postopki začelo urgentno zdravljenje, vendar se kljub naporom stanje bolnice ni izboljšalo. Tenutno je hospitalizirana v enoti intenzivne terapije v skrajno težkem zdravstvenem stanju.



image_alt
Janšev urad se je zavil v molk


Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, je bil primer kot možen stranski učinek prijavljen na NIJZ. Čeprav je dokazovanje neposredne povezave stvar nadaljnjih postopkov NIJZ, kar še ni bilo opravljeno, se zbuja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom.

Po podatkih Nevrološke klinike UKC Ljubljana gre za drugi resen zaplet v Sloveniji, povezan z aplikacijo cepiva proti Covid. Oba sta bila pri ženskah, mlajših od 50 let, cepljenih z vektorskim cepivom. Pri prvi bolnici se je zdravljenje zapleta končalo uspešno.
«


 

Po cepljenju s cepivom Johnson & Johnsona ena oseba umrla


Po javno dostopnih podatkih, ki jih objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je po cepljenju s cepivom janssen prišlo do ene smrti zaradi tromboze s trombocitopenijo. »Komisija je ocenila, da je povezava s cepljenjem gotova,« piše v poročilu. Med resnimi neželenimi učinki po cepljenju z omenjenim cepivom navajajo še dva primera, ko je bila po cepljenju potrebna hospitalizacija: »Možganska kap in venska tromboza. Primera sta še v fazi zbiranja podatkov.«

image_alt
Žena slovenskega diplomata po cepljenju doživela možgansko kap


Naj še dodamo, da gre za podatke, ki so bili objavljeni 15. septembra. NIJZ je podatke o neželenih učinkih sprva objavljal na tedenski ravni, nato pa so se odločili to prakso spremeniti. Tako zdaj poročila objavljajo vsakih 14 dni. NIJZ smo vprašali, zakaj so se odločili za to, vendar do objave tega članka pojasnil nismo prejeli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije