UKC Ljubljana o strategiji po koncu protikoronskih ukrepov

Pripravljajo se na čas po ukrepih, ki trenutno veljajo zaradi širjenja koronavirusa.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pripravljajo izhodno strategijo za čas po ukrepih, ki veljajo zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Zaradi njih so delo omejili na stopnje nujno in zelo hitro, zdravljenje raka ter porodništvo. Prva naslednja stopnja bo obravnava bolnikov pod stopnjo hitro, so danes poročili iz UKC.

Bolnišnična dejavnost je bila ves čas 80-odstotna, zmanjšali so nekatere elektivne ter ambulantne dejavnosti, je povedal strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras. Kot je dodal, so nujne bolnike poleg urgentnih obravnav obravnavali tudi s pomočjo telefonskih posvetov in e-posvetov, ta dva kanala bodo izkoristili tudi v prihodnje.

»Seveda izpada meseca oz. meseca in pol ne bo mogoče enostavno nadoknaditi, se bomo pa trudili, da se to čim prej zgodi,« je dejal Fras. Pri ambulantnih specialističnih obravnavah in diagnostiki bodo dejavnost povečevali postopoma. Prva bo na vrsti obravnava bolnikov pod stopnjo hitro, in sicer ob vseh potrebnih zaščitnih ukrepih.


Ambulanta za gastroenterologijo v UKC


Predstojnik kliničnega oddelka za gastroenterologijo v UKC Ljubljana Borut Štabuc je napovedal, da bodo v kratkem zagnali endoskopsko dejavnost v skoraj celotnem obsegu. Predvidevajo, da bodo lahko do konca aprila oskrbeli vse bolnike z napotnico zelo hitro in triažirane bolnike z napotnico hitro. Za naprej načrtujejo, da bodo izvajali ambulantne dejavnosti tudi v popoldanskem času, kot to zdaj počnejo predvsem z onkološkimi bolniki in bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo, ki prejemajo biološko terapijo. Načrtujejo tudi delo ob sobotah.


Ambulanta za nefrologijo


Predstojnik kliničnega oddelka za nefrologijo v UKC Miha Arnol pa je povedal, da dializna dejavnost ves čas poteka v nespremenjenem obsegu, v oba dializna centra redno prihaja 260 do 270 bolnikov. Kot so navedli, gre za precejšen organizacijski in logistični zalogaj, saj pri vseh bolnikih sproti preverjajo zdravstveno stanje in so doslej zaznali tri pozitivne brise na koronavirus. Izjemno občutljiva skupina so tudi transplantirani bolniki. Stanje tistih v zgodnjem obdobju po presaditvi trenutno spremljajo na daljavo s pomočjo telemedicine, izvajanje transplantacijske dejavnosti za neurgentne primere pa je začasno ustavljeno.

»V ambulantah opravimo približno 1500 pregledov dnevno, kar je dobra tretjina števila pred začetkom epidemije. Naš dispečerski center in reševalna postaja imata enak obseg dela. Urgenca ima zaradi manj poškodb manjši obisk, vendar je zaradi uporabe varovalne opreme obravnava bolnikov bistveno zahtevnejša,« so povzeli trenutno stanje.


Očesna klinika, nevrološka klinika, stomatološka klinika ...


Najzahtevnejša nujna stanja iz celotne države po njihovih navedbah med drugimi prevzemajo očesna klinika, nevrološka klinika, stomatološka klinika in otorinolaringološka klinika. Pediatrična klinika ob izredno poostrenih varnostnih ukrepih skuša opraviti čim večji obseg dela z najranljivejšimi otroki.

V UKC Ljubljana so spomnili, da letno opravijo približno milijonov pregledov, v bolnišnico pa sprejmejo okoli 100.000 ljudi, kar predstavlja tretjino slovenskih bolnišničnih zmogljivosti in storitev. Ne glede na protikoronske ukrepe imajo dnevno hospitaliziranih 1000 bolnikov, od katerih jih je 53 hospitaliziranih zaradi koronavirusne bolezni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije