COVID-19

UKC razkriva podrobnosti o žrtvah koronavirusa

Vodstvo bolnišnice UKC Ljubljana je razkrilo, kakšno je stanje v porodnišnici in na drugih oddelkih.
Fotografija: Fotografije so nastale v respiracijskem centru, intenzivni enoti klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. FOTO: Matej Povše za UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Fotografije so nastale v respiracijskem centru, intenzivni enoti klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. FOTO: Matej Povše za UKC Ljubljana

Danes so pred novinarje stopili predstavniki UKC Ljubljana in spregovorili o aktualnih epidemioloških razmerah, delu porodnišnice v času epidemije in trenutnih razmerah v UKC Ljubljana. Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je pojasnil, kaj se dogaja z dodatki, ki bi morali biti izplačani zdravstvenim delavcem, Mateja Logar z infekcijske klinike pa je razkrila nove informacije o žrtvah koronavirusa. Povedala je, da so bili vsi, ki so umrli, starejši od 60 let in da so prav vsi imeli hude pridružene bolezni.

Svojo izkušnjo o koronavirusu je razkril tudi predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo ginekološke klinike UKC Ljubljana Gorazd Kavšek. Pojasnil je še, kako poteka porod pri porodnici, ki je okužena s koronavirusom. Do zdaj so imeli dva taka poroda. Pri drugem porodu je bila pri porodu ves čas prisotna babica s skafandrom. 
 

V ŽIVO smo spremljali tudi vladno novinarsko konferenco, na kateri so razkrili najnovejše podrobnosti o stanju v Sloveniji.


Iskanje rešitev in kmalu odpiranje ambulant?


11.23 Po besedah Janeza Poklukarja v UKC Ljubljana ugotavljajo, da se je trend ustavil in da smo na platoju, zato je potrebna skrb za preprečevanja širjenja okužbe. Ob tem je pozval državljane in državljanke, da se tudi med prazniki ljudje držijo pravil in ukrepov. »Samo s tem bo stanje ostalo vzdržno. Ostanite doma in se ne družite.«

Povedal je, da v UKC natančno spremljajo gibanje okuženih v Sloveniji in ljubljanski regiji. »Stroka pripravlja načrt, kako v naslednjih dneh varno sprostiti ambulante, opraviti nekoliko manj nujne posege in poskrbeti, da bodo vsi prav čas oskrbljeni.« Dodal je, da bodo verjetno ob vztrajanju zdajšnjega trenda po torku začeli odpirati nekatere ambulante, seveda usklajeno z vlado in ostalimi bolnišnicami.

Odgovoril je tudi, ali bodo delali nove čakalne sezname. »Znotraj UKC se dela triaža napotnic glede na nujnost. Skladno z datumom napotitve se vsem obeta nova napotitev. Za tiste, ki so napotnice v tem času pretekle, verjamem, da bomo skupaj z Nijz našli rešitev in da bodo prav tako obveščeni o novem datumu preiskav.«

Poklukar je povedal, da se je v tej situaciji znašel klinični center na dodatni preizkušnji in da upa, da jim bo skupaj z ministrstvom uspelo to premostiti. 

Kdaj bodo dobili dodatke?


Poklukar je pojasnil tudi, kaj je z dodatki, ki jih zdravstveni delavci ob marčevski plači niso dobili. Povedal je, da zaseda komisija za tolmačenje zakona in kolektivne pogodbe. »Nov datum naj bi začel veljati v soboto. Zaposlenim smo sporočili, da bomo vse dodatke izplačali pri aprilski plači, če bo mogoče, pa že prej.«

Na čakanju je trenutno 700 zdravstvenih delavcev. Povedal je, da so na čakanju zato, ker niso poznali virusa in niso vedeli, kako bo vse potekalo. Na ta način so želeli zaščititi zdravstvene delavce, da se ne bi okužili in da ne bi prišli v krizo s kadrom. Prisotnost novega koronavirusa so dokazali pri 33 zaposlenih, večina se jih je okužila v domačem okolju.

Nove podrobnosti o žrtvah koronavirusa


11.18 Logarjeva z infekcijske klinike je pojasnila, da so smrtne žrtve v Sloveniji v večini starejši od 60 let in večinoma gre za take, ki so imeli pridružene bolezni. Kot je še pojasnila, je med hospitaliziranimi več moških, večina na oddelku je starih med 50 in 60 let. Na račun bolnikov iz domov za starejše pa je povprečna starost bolnikov na oddelku 68 let.​

Pojasnila je tudi, kakšno je stanje mlajšega moškega brez pridruženih bolezni, ki je bil v kritičnem stanju. Pravi, da je njegovo stanje še vedno resno in je vedno na intenzivni negi. 

O tistih, ki so umrli, je še dodala, da so imeli tako hude pridružene bolezni, da pozitivni izid ni bil mogoč. 

Kar se tiče stanja na infekcijski kliniki, je po njenih besedah to relativno stabilno. Trenutno je 33 bolnikov na navadnih oddelkih, 13 na intenzivni negi in so umetno ventilirani, med temi je nekaj takšnih, ki so v fazi odvajanja.
 

Pazite se tudi drugih bolezni


Ob tem pa je Logarjeva opozorila, da s pojavom koronavirusa niso izginile ostale bolezni. »Prisotne so tudi vse ostale bolezni. Pozorni moramo biti tudi na druge bolezni. Začela se je sezona klopnega meningoencefalitis​a, zaradi katerega že imajo na zdravljenju nekaj bolnikov.«

Glede zasedenosti so na razširjenih lokacijah. Logarjeva pravi, da je prostih bolniških je dovolj in da je relativno ugodna tudi razpoložljivost osebja. »Na srečo nam pomaga kader z drugih oddelkov,« je še dodala. 

Stanje in »vesoljci« v porodnišnici


11.00 »Prejšnji teden smo imeli dva primera porodov pri nosečnicah, ki sta bili okuženi. Mislim, da se je to zgodilo ravno v pravem času, da smo se dobro pripravili. Tak porod je bolj zahteven za babice, morda se nas tudi porodnice nekoliko prestrašijo, saj smo kot nekakšni vesoljci,« je povedal Gorazd Kavšek. Dodal je, da so bili v obeh primerih predhodno obveščeni, da sta okuženi. 

»Virus se lahko prenese na otroka, a je zaščiten s protitelesi, ki jih dobi tudi prek dojenja. Prva mama je že šla domov. Otrok in mama se počutita dobro in nimata težav. Danes bo porodnišnico zapustila tudi druga mamica. Kar se tiče porodov, ni bilo nobenih posebnosti, le ta dodatna okoliščina je bila, da sta bili okuženi,« je še dejal.

Glede na to, da si porodnice želijo, da bi jih partnerji spremljali pri porodu, je dejal, da raziskujejo tudi to možnost. »Razmišljamo in pripravljamo pogoje, da bi bil spremljevalec pri porodu, a še ne morem reči, kdaj bo to.« Dejal je, da bi bilo prav, da se celotna Slovenija odloči za to istočasno. V kratkem pričakujejo, da bo rodila še tretja okužena nosečnica. 

Kavšek je še povedal, da je bil ena izmed prvih žrtev koronavirusa, ki se je okužil na delovnem mestu. »Štiri tedne sem bil v izolaciji, sem negativen in verjetno nenevaren za družbo.«


​Več o koronavirusu lahko preberete tukaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije