UGODNOSTI ZA POSLANCE

Ugodno službeno stanovanje si je zaželelo 23 poslancev (FOTO)

V minulih letih so ljudski izvoljenci za stanovanje v prestolnici plačevali med 90 in 300 evri.
Fotografija: Poslansko stanovanje leta 2018. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Poslansko stanovanje leta 2018. FOTO: Jože Suhadolnik

Biti poslanec se sliši sanjsko. Poleg poceni kave in kosila v menzi državnega zbora (DZ) uživajo še številne druge ugodnosti. Upravičeni so do pavšala za stroške, ki so povezani z delom v njihovi volilni enoti, ti znašajo 500 do 800 evrov, višina je odvisna tega, kako je oddaljeno poslančevo stalno prebivališče od sedeža DZ, in do dodatnih 180 evrov mesečno za delovanje poslanske pisarne, ki pa jih DZ nakaže najemodajalcu.

Poslansko stanovanje leta 2018. FOTO: Jože Suhadolnik
Poslansko stanovanje leta 2018. FOTO: Jože Suhadolnik

Poslanci, ki so več kot 60 kilometrov oddaljeni od DZ, so upravičeni tudi do službenih stanovanj. Na voljo je 49 službenih stanovanj z neprofitno najemnino. Stanovanja so velika od 19,44 do 68,92 kvadratnega metra, večina stanovanj pa ima parkirni prostor.

Neprofitna stanovanja za poslance

V tem sklicu si je poslansko stanovanje zaželelo 23 poslank in poslancev. O njihovih vlogah in dodelitvi teh stanovanj bo odločala mandatno-volilna komisija. Stanovanja, ki bodo ostala nezasedena, lahko komisija odda prosilcu v najem tudi brez objave razpisa. Poslanec lahko torej najemno stanovanje vrne tudi pred iztekom mandata. Za službeno stanovanje pa lahko zaprosi tudi med mandatom in mu je dodeljeno, če je prazno na razpolago. Najemnina za službena stanovanje je določena v skladu s predpisano metodologijo za neprofitna stanovanja. V prejšnjih letih je znašala med 90 in 300 evri mesečno.

Poslansko stanovanje leta 2018. FOTO: Jože Suhadolnik
Poslansko stanovanje leta 2018. FOTO: Jože Suhadolnik

Najemniki plačujejo tudi obrabnino opreme v znesku 25 odstotkov najemnine za stanovanje za opremo stanovanja, pri čemer se upošteva starost in obrabljeno pohištvo. Najemnik je dolžan tudi plačevati elektriko, vodo, ogrevanje, telekomunikacijske stroške in druge individualne stroške ter stroške v zvezi z obratovanjem skupnih prostorov, delov, objektov in naprav v stanovanjski hiši po izstavljenih obračunih.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas