POLICIJA OPOZARJA

Udarili goljufi: v obtoku ponaredki, bodite previdni

Policisti PU Maribor obravnavajo povečano število kaznivih dejanj ponarejanja denarja.
Fotografija: Bodite previdni. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Bodite previdni. FOTO: Leon Vidic, Delo

MARIBOR – Neznani storilci so v zadnjem obdobju v obtok spravili najmanj 55 ponarejenih bankovcev za 50 evrov. Gre za ponaredke nove serije 50-evrskih bankovcev. Ponarejene bankovce spravljajo v obtok na območju Maribora in Ptuja z okolico. V obtok jih spravljajo predvsem na javnih prireditvah, kjer jih je zaradi velikega števila obiskovalcev in slabših delovnih razmer (neustrezna oprema za preverjanje pristnosti bankovca) veliko lažje spraviti v obtok. Značilno je, da storilci na isti javni prireditvi spravijo v obtok več ponaredkov.

Policija še opozarja, da gre za storilce, ki s svojim videzom in obnašanjem običajno ne izstopajo od večine drugih obiskovalcev in tako ne vzbujajo pozornosti organizatorjev prireditev oz. zaposlenih. Navadno opravijo nakup cenejšega blaga, ki ga plačajo s ponarejenim bankovcem za 50 evrov, saj jim je v interesu, da dobijo vrnjen čim večji preostanek denarja.

Če ste prejeli bankovec, za katerega sumite, da je ponarejen, ga zadržite in takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113. Ponarejene in sumljive bankovce je namreč treba izročiti policiji. S stranko, ki je prinesla ponarejen bankovec, se ne prepirajte, zapomnite si njen videz, če odide z avtomobilom, si zapišite registrsko številko vozila in model (če je le mogoče), nikakor pa ne ogrožajte svoje varnosti. Tudi če ste prejeli bankovec, ki se vam zdi zgolj sumljiv, o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomniti kdaj, kje in od koga ste prejeli bankovec. Te informacije so pogosto zelo koristne pri iskanju storilcev teh kaznivih dejanj.

Če se bo ob analizi denarja izkazalo, da je bil bankovec pristen, bo lastnik bankovca prejel vrnjeno njegovo protivrednost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije