STRELA

Udarila v glavo, smrti je ušla

Koprčanka Zarja Hiti med nevihto za las ušla smrti. Naprava, ki pošilja impulze v možgane, se je ustavila.
Fotografija: Zarja Hiti nam kaže predele na glavi, kjer ima vgrajene žičke, ki so del GMS. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Zarja Hiti nam kaže predele na glavi, kjer ima vgrajene žičke, ki so del GMS. FOTO: Marko Feist

KOPER, LJUBLJANA – Med nevihtami se lahko v nevarnosti znajdejo bolniki, ki se zdravijo z globoko možgansko stimulacijo (GMS). Gre za kirurški način zdravljenja pacientov z motnjami gibanja, pri katerih zdravila niso dovolj učinkovita. Tako se zdravijo bolniki s parkinsonovo boleznijo, tremorjem in distonijo, pri kateri se pojavijo nehotena mišična krčenja in posledično zvijanje posameznih delov ali telesa.

Z vsaditvijo elektrod v možgane je možno vplivati na nepravilno delovanje možganskih jeder, ki so odgovorna za normalno gibanje. Električni stimulator, ki je po obliki podoben srčnemu spodbujevalniku, je vsajen podkožno v predel prsnega koša. S pošiljanjem električnih impulzov, ki jih pošilja stimulator prek elektrod v možgane, se vzpostavi novo ravnotežje v delovanju možganskih jeder in s tem ugodno vpliva na motorične simptome pri omenjenih boleznih.

To je na lastni koži spoznala 68-letna Koprčanka Zarja Hiti, ki se zaradi tresenja glave, ki je posledica hude prometne nesreče iz leta 1996 (kot sopotnica je z glavo močno udarila v armaturno ploščo), že pet let uspešno zdravi s pomočjo GMS. Avgusta 2016 je okoli 22. ure med nevihto v njeno hišo udarila strela, ki je v celoti uničila televizor in klimatsko napravo. »Močno je udarilo. Bila sem v sobi, strela pa je udarila v naprave v kuhinji. Videla sem, kako se je začelo kaditi. Grozno je bilo. Zelo me je bilo strah,« se spominja.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije