DVOJNO TESTIRANJE ZA DOBER NAMEN

Učitelje bodo prihodnji teden testirali dvakrat

V ponedeljek se bodo testirali številni učitelji, a ne bodo jim vzeli le brisa za hitro testiranje.
Fotografija: Hitro testiranje na Kongresnem trgu konec decembra. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Hitro testiranje na Kongresnem trgu konec decembra. FOTO: Blaž Samec, Delo

V ponedeljek se bo po Sloveniji začelo hitro testiranje za šolnike, ki naj bi zagotovilo varen začetek pouka za učence, saj se v torek vračajo v šolske klopi. Čeprav je bilo sprva rečeno, da bodo učitelje v Ljubljani testirali le s hitrimi antigenskimi testi (HAGT), pa to ne drži povsem.

image_alt
Razkrili, kako bodo v Ljubljani testirali tri tisoč šolnikov (VIDEO)


Po našem poizvedovanju so nam v ZD Ljubljana pritrdili, da bodo učiteljem na Gospodarskem razstavišču jemali dva brisa. Enega za HAGT, drugega za PCR. S tem naj bi preverjali zanesljivost hitrih testov.

Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so nam pojasnili, da z dvojnim testiranjem le nadaljujejo analizo oziroma vzorčenje hitrih testov, saj je bil dosedanji vzorec prenizek za pravo analizo, kako zanesljivi so hitri testi podjetja Majbert Pharm. Za zdaj še ne morejo trditi, v kolikšni meri so ali niso zanesljivi. V ponedeljek se bo hitrega testa udeležilo več tisoč ljudi, zato bo to idealna priložnost za nadaljevanje verifikacija NLZOH in interna analiza ministrstva za zdravje, so nam pojasnili.

Učitelji iz Ljubljane in Kranja bodo povabljeni k sodelovanju v raziskavi, ki je prostovoljno. S tem bodo imeli možnost testiranja tudi s PCR testom po protokolu raziskave. Če bodo sodelovanje odklonili, to nikakor ne bo vplivalo na njihovo obravnavo - testiranje s hitrim testom.

image_alt
Znano, kaj bo z učitelji, ki se ne bodo testirali (VIDEO)


V ponedeljek, 25. januarja, bo testiranje na Gospodarskem razstavišču potekalo samo za šolnike, testiranje splošne populacije bodo tako lahko opravljali od torka do petka, med 11. in 15. uro, s sprejemom do 13.30. Do nadaljnjega bo vsak ponedeljek rezerviran za jemanje brisov učiteljem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije