SODNA OBRAVNAVA

Učitelj toži šolo: odpustili so ga, ker ni nosil maske

Njegov zagovornik pravi, da so mu bile kršene delovne pravice.
Fotografija: FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Roman Šipić, Delo

Na delovnem sodišču v Novi Gorici se je danes začela sodna obravnava, v kateri nekdanji učitelj športne vzgoje Sandi Valentinčič toži Osnovno šolo Alojza Gradnika na Dobrovem, ker so ga odpustili. Redno odpoved zaposlitve iz krivdnega razloga je dobil, ker v šoli ni nosil maske in ni želel predložiti dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT.

Glavna obravnava se danes sicer še ni začela, saj so bile šele v sredo popoldan vložene pripravljalne vloge. Z njimi se nasprotni strani tako nista mogli dobro seznaniti, zato je sodnica Mojca Fajdiga začetek glavne obravnave premaknila na 12. april, na njej bodo zaslišane tudi prve priče. Dotlej bosta imeli tožeča in tožena stranka dovolj časa, da bosta na nasprotne vložene listine tudi lahko odgovorili.

image_alt
Hud incident na osnovni šoli, agresivnega učitelja umirila policija

»Menim, da so bile kršene delavske, socialne in ustavne pravice gospoda Valentinčiča iz razloga, ker mu je delodajalec preprečil opravljati delo,« je v izjavi po zaključku današnjega naroka povedal pooblaščenec Valentinčiča Marko Blatnik iz pisarne delavske pravne zaščite Sonce Slovenije.

Konec lanskega oktobra je Valentinčič dobil odpoved zaradi nespoštovanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Odpovedni rok mu je potekel januarja, vendar v tem času ni dobil nikakršnega plačila, plačane je imel le socialne prispevke, je danes v izjavi po zaključku naroka povedal Valentinčič, ki je bil na šoli zaposlen 18 let.

Ob inšpekcijskem nadzoru v začetku šolskega leta je inšpektor Valentinčiču napisal kazen, ker med poukom ni nosil zaščitne maske. A je zavrnil plačilo 400 evrov kazni. Po njegovem mnenju za ta ukrep ni bilo zakonske podlage, pri tem pa mu je pritrdilo tudi novogoriško sodišče.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas