Učence zaradi uhajanja plina zaprli v šolo

Eevakuirali deset prebivalcev v Orehovljah, dan prej enako število v Tržiču. Matej Kodrič iz regijskega centra za obveščanje: Da v tako kratkem času trikrat uhaja plin, je res nenavadno naključje.
Fotografija: Zaradi uhajanja plina so v enem tednu evakuirali kar 96 Gorenjk in Gorenjcev. FOTO: Tina Horvat
Odpri galerijo
Zaradi uhajanja plina so v enem tednu evakuirali kar 96 Gorenjk in Gorenjcev. FOTO: Tina Horvat

OREHOVLJE, TRŽIČ • Le dober teden je minil od silovite eksplozije plina v Britofu pri Kranju, v kateri je bilo poškodovanih šest ljudi, med njimi štirje otroci, 76 pa so jih morali evakuirati, že se je nevarnost eksplozij začela širiti po vsej Gorenjski.
Najprej so v ponedeljek zaradi uhajanja plina morali evakuirati deset prebivalcev Tržiča, včeraj popoldne pa je morebitna nevarnost eksplozije močno prestrašila prebivalce Predoselj in Orehovelj. Ne samo da so morali evakuirati deset bližnjih prebivalcev, zaradi varnosti so v poslopju zadržali kar vse učenke in učence ter celoten učiteljski zbor bližnje osnovne šole Predoslje.

S strojem zadel cev

Otroke so zaradi varnosti zadržali v šoli. FOTO: Špela Ankele
Otroke so zaradi varnosti zadržali v šoli. FOTO: Špela Ankele
Po prvih zbranih podatkih je včeraj malo po 12. uri na delovišču pri gradbenih delih na cesti Britof–Predoslje v bližini Kranja delavec z gradbenim strojem zadel v plinsko cev. Zaradi tega je počila in iz nje je začel uhajati plin. Zgodilo se je v neposredni bližini Osnovne šole Predoslje, v sklopu katere je tudi vrtec. »V Orehovljah poškodovana plinska cev. Območje zaprto. Poteka evakuacija. Upoštevajte navodila pristojnih na kraju dogajanja. Otroci na bližnji osnovni šoli zaradi varnosti trenutno ostanejo v šoli,« je okoli pol enih začel prva obvestila o nevarnosti pošiljati tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos.

Nato je ob 12.55 sporočil, da je plin zaprt in da gasilci začenjajo meritve. »Evakuiranih je deset oseb, območje ostaja zaprto. Prepovedana je uporaba odprtega ognja, prebivalci naj zapirajo okna na širšem območju.«

Ko smo slabi dve uri po dogodku povprašali Janjo Sršen, ravnateljico Osnovne šole Predoslje, kaj se dogaja in ali so otroci v redu, nam, precej vznemirjena, samo na hitro pove, da so pri njih krizne razmere in da morajo najprej poskrbeti za varnost otrok. »Otroci so na varnem! Od policije smo dobili navodila, da moramo vsi ostati na šoli. Tako bo do nadaljnjega, dokler ne dobimo novih navodil,« nam je razložila po telefonu.


Okoli 15. ure je že postalo jasno, da je nevarnost mimo, saj je Bojan Kos sporočil, da naj bi se evakuirani že kmalu začeli vračati na domove, da bodo tudi otroke spustili iz šole domov in da bodo na plinski napeljavi izvedli sanacijo. »Pri poškodbi napeljave gre za dogodek brez znakov kaznivega dejanja,« je še dodal.

Kot smo neuradno izvedeli, so z OŠ Predoslje staršem prek e-asistenta sporočili, kaj se dogaja, in jih pozvali, naj pridejo po otroke v šolo.

Na varnem tudi papagaj

V Tržiču je plin uhajal iz komunalnega jaška. FOTO: Domen Turk, Civilna zaščita Tržič
V Tržiču je plin uhajal iz komunalnega jaška. FOTO: Domen Turk, Civilna zaščita Tržič
Le dan prej se je podobno dogajalo v le dobrih 15 kilometrov oddaljenem Tržiču. V ponedeljek ob 13.20 so stanovalci v naselju zaznali vonj po plinu in prve meritve so pokazale, da jih nosovi niso varali in da ni šlo za pretirano reakcijo po torkovi eksploziji. Plin je uhajal v meteorno-kanalizacijskem jašku, kjer je presegel mejne vrednosti, njegovo prisotnost pa so zaznale tudi merilne naprave v notranjosti dveh hiš, Za jezom 3 in 8. Izmerili so ga v 13 hišah.

Gasilci Gars Kranj in PGD Tržič in Bistrica pri Tržiču, predstavniki civilne zaščite in policija so takoj zavarovali ogroženo območje in iz dveh hiš evakuirali 10 stanovalcev. Za ves promet, tudi za pešce, so zaprli lokalno cesto od Raven naprej in strogo prepovedali uporabo odprtega ognja, kamor seveda spada tudi kajenje.

»V objektih ni bilo nevarnosti eksplozije, ampak so bile presežene vrednosti za bivanje. Zato smo morali stanovalce evakuirati in jih namestiti drugam. Štirje so šli k sorodnikom, šest pa smo jih namestili v tržiškem gostišču, kjer občina Tržič zagotavlja namestitev v takšnih primerih,« je po evakuaciji v ponedeljek zvečer povedal poveljnik Civilne zaščite Tržič Peter Rotar.

Cesto in celotno območje v okolici osnovne šole in vrtca Predoslje so morali zapreti. FOTO: Špela Ankele
Cesto in celotno območje v okolici osnovne šole in vrtca Predoslje so morali zapreti. FOTO: Špela Ankele
Po evakuaciji v naselju Za jezom nismo zaznali posebne panike, stanovalci so se, z malo nejevolje, selili v začasna bivališča. Med njimi je bila tudi Jana Ahačič, ki se je k mami začasno preselila s svojim papagajem Kokijem. Včeraj popoldne se je intervencija zaključila in stanovalci so se lahko vrnili na domove. »Cesta je samo še delno zaprta, in sicer na mestu odpravljanja napake na napeljavi. Plin na tem delu je zaprt. V dogodku kriminalisti zaenkrat niso odkrili znakov kaznivega dejanja. Do celovite sanacije pozivamo ljudi, naj na tem območju ne uporabljajo odprtega ognja,« so sporočili s kranjske policijske uprave.

Gorenjce je strah

Po treh primerih puščanja plina v samo nekaj dneh se po Gorenjskem seveda širi strah pred plinom, mnogi so prepričani, da so plinske napeljave površno in prehitro nameščene. »Vse je zanič narejeno in površno. Ja, malo denarja in malo muzike. Ampak eksplozije v Britofu, in tudi kakšne hujše, če bi se zgodila, povem vam, tako nihče ne bi bil kriv,« nam pove domačin v Tržiču.
O tem, kdo je odgovoren za uhajanja plina, je še prezgodaj razmišljati, saj preiskave na terenu še potekajo. Nam je pa Matej Kodrič, vodja Regijskega centra za obveščanje Kranj, potrdil, da se je število klicev na 112 od prejšnjega tedna povečalo. »Ne morem komentirati, da bi obstajala kakšna povečana nevarnost v zvezi s plinom na Gorenjskem, moram pa priznati, da je dogajanje v zadnjem tednu, torej da plin uhaja trikrat v tako kratkem času, res zelo nenavadno naključje,« je dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije