SLOVENSKI AVTO LETA 2023

Tukaj so finalisti izbora za avto leta!

Za slovenski avto leta se bodo pomerili alfa romeo tonale, peugeot 308, opel astra, citroën C5 X in toyota corolla cross.
Fotografija: Največ točk je dobil model alfa romeo tonale. FOTO: Gašper Boncelj
Odpri galerijo
Največ točk je dobil model alfa romeo tonale. FOTO: Gašper Boncelj

Bralci in bralke, gledalci in gledalke ter poslušalci in poslušalke ste s svojimi glasovi med 27 kandidati določili pet finalistov za slovenski avto leta 2023. To so alfa romeo tonale, peugeot 308, opel astra, citroën C5 X in toyota corolla cross.

Četrto mesto je pripadlo citroënu.  C5 X. FOTO: Citroën
Četrto mesto je pripadlo citroënu.  C5 X. FOTO: Citroën

V končnem izboru bodo tako precej različni modeli. Nekateri so po karoserijski zasnovi športni terenci, drugi so kombilimuzine in karavani, imamo tudi kakšnega predstavnika, ki kombinira obliko kupeja, športnega terenca in karavana. Finalisti imajo po večini različne možnosti pogonov. Nekateri lahko vozijo z bencinskim, dizelskim, ali priključno-hibridnim pogonskim sklopom, lahko pa so oziroma še bodo pripravljeni v povsem električni izvedbi. Drugi spet so predvsem samopolnilni ali blagi hibridi, pri katerih je osnova bencinski motor, elektrika pa jim bolj ali manj pomaga.

Toyota corolla cross je peta. FOTO: Toyota
Toyota corolla cross je peta. FOTO: Toyota

Na prvem mestu alfa

Med glasovi sodelujočih medijev je največ točk dobil model alfa romeo tonale in bo finale začel s šestimi točkami, za njim je na drugem mestu peugeot 308, ki v finale prinaša štiri točke, pa potem opel astra s tremi točkami, citroën C5 X z dvema in toyota corolla cross z eno točko.

Drugi je peugeot 308. FOTO: Gašper Boncelj
Drugi je peugeot 308. FOTO: Gašper Boncelj

Po enakem točkovnem sistemu bomo pet finalistov sredi januarja ocenili še novinarji sodelujočih redakcij. To so Motorevija AMZS, Delo in Slovenske novice, Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Večer, Avto magazin, Val 202 in TV-oddaja Avtomobilnost, spletni portal Planet Siol in avtomobilski blog Komotar Minuta.

Opel astra se je uvrstila na tretje mesto. FOTO: Gašper Boncelj
Opel astra se je uvrstila na tretje mesto. FOTO: Gašper Boncelj

Model, ki bo prejel največ točk, bo postal slovenski avto leta 2023. Nasledil bo zadnjega zmagovalca – toyoto yaris cross. V zadnjih letih so naslov slovenski avto leta osvojili še škoda octavia (2021), renault clio (2020), ford focus (2019), volkswagen polo (2018), peugeot 3008 (2017), opel astra (2016), škoda fabia (2015), škoda octavia (2014), volkswagen golf (2013), ford focus (2012), volkswagen passat (2011).

Lepe nagrade za sodelujoče

Sodelujoče redakcije so letos na tiskanih dopisnicah in po spletu prejele nekaj manj kot 19.000 glasov.

Na finalnem izboru bomo izžrebali tudi nagrajence med glasovalci v prvem delu akcije, nagrade pa bodo vrednostna kartica z dobro­imetjem 1500 evrov za nakup goriva pri Petrolu, petdnevni najem avtodoma Adrie Mobil in komplet zimskih pnevmatik Goodyear ultragrip performance+.

Vsem, ki ste glasovali, z dopisnicami ali po elektronski pošti, se najlepše zahvaljujemo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije