PUŠČAVSKI PRAH

Poglejte, kako se nad Slovenijo pomika oblak puščavskega prahu (VIDEO)

V zraku je že nekaj puščavskega prahu. Nad našim območjem bo prisoten še danes in jutri.
Fotografija: Foto: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen, Delo

Agencija Republike Slovenije za okolje je tudi za danes in jutri izdala rumeno opozorilo zaradi visokih temperatur, ki so zajele celotno državo. Ob vročinskem valu pa se je nad Slovenijo razširil tudi oblak puščavskega prahu, ki je skoraj vedno prisoten ob vročinskih valovih. 

Puščavski prah bo nad našim območjem prisoten še danes in jutri, v soboto pa se bo pomaknil proti vzhodu. Napoved gibanja oblakov puščavskega prahu lahko spremljate tukaj:

Zaradi prahu so v zraku lahko povišane vrednosti delcev PM 10 in nekoliko manj delcev PM 2,5, a včeraj v krajih po Sloveniji še niso zabeležili povišane vrednosti nad mejno vrednostjo 50 mikrogramov na kubični meter zraka.

Kot kažejo trenutni podatki s spletne strani Arsa so bile koncentracije delcev PM10 zjutraj povišane v Črni na Koroškem, blizu mejni vrednosti pa so tudi v Trbovljah.

Meteorolog Branko Gregorčič pravi, da pogosto večina prahu ostane višje v ozračju, le nekaj pa ga doseže tudi tla, a kljub temu je priporočljivo, da koncentracije delcev PM10 spremljamo in da v primeru povišane koncentracije omejimo gibanje na prostem. 

Izboljšanje glede koncentracij prašnih delcev v zraku bo v soboto prinesel dež. V soboto bo sicer sončno z nekaj spremenljive oblačnosti, popoldne pa lahko nastanejo posamezne plohe in nevihte ter tudi vročina bo postopno popustila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije