DOBRODOŠEL PRIPOMOČEK

Tujim delavcem v Sloveniji na voljo umetna inteligenca za lažje razumevanje delavskih pravic

Odgovori so na voljo v 130 svetovnih jezikih. Po podatkih Delavske svetovalnice je trenutno v Sloveniji okoli 130.000 tujih delavcev.
Fotografija: Delavska svetovalnica je skupaj z Agencijo 101 razvila aplikacijo GastarbAiter, ki temelji na strojni obdelavi slovenske delovne zakonodaje s pomočjo umetne inteligence. FOTO: Foto: Delavska Svetovalnica
Odpri galerijo
Delavska svetovalnica je skupaj z Agencijo 101 razvila aplikacijo GastarbAiter, ki temelji na strojni obdelavi slovenske delovne zakonodaje s pomočjo umetne inteligence. FOTO: Foto: Delavska Svetovalnica

Delavska svetovalnica je skupaj z Agencijo 101 razvila aplikacijo GastarbAiter, ki temelji na strojni obdelavi slovenske delovne zakonodaje s pomočjo umetne inteligence. Namen te prosto dostopne aplikacije je množično opolnomočenje tujih delavcev z znanjem o njihovih delavskih pravicah v Sloveniji, so sporočili.

Delavci lahko v aplikaciji GastarbAiter, ki deluje s pomočjo umetne inteligence podjetja OpenAI, postavijo vprašanja o delu v Sloveniji, na katera nato dobijo takojšen odgovor. »Aplikacija glede na vprašanje razišče več kot 240.000 besed v zakonodajnih zapisih in jih pretvori v preprost, razumljiv in jasen jezik,« zagotavljajo v Delavski svetovalnici. Odgovori so na voljo v 130 svetovnih jezikih.

Aplikacija GastarbAiter je prvotno namenjena opolnomočenju tujih delavcev z znanjem o njihovih pravicah pri delu v Sloveniji. Po podatkih Delavske svetovalnice je trenutno v Sloveniji okoli 130.000 tujih delavcev.

»V veliko primerih delajo na nižje kvalificiranih delovnih mestih, zato so na žalost pogosto tudi tarča zlorab, število teh pa strmo narašča,« opozarjajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije