Tujci v Slovenijo da, a s precej vprašanji in dokumenti

Meje Slovenije niso bile nikoli zaprte, so pa lahko ljudje prestopali ob določenih pogojih (samoizolacija ali karantena).
Fotografija: Tujci z lahkoto v Slovenijo. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Tujci z lahkoto v Slovenijo. FOTO: Tadej Regent, Delo

»Kar se tiče nas, slovenskih državljanov, je prehajanje meje popolnoma sproščeno, če je seveda oseba popolnoma zdrava. Prestopanje tujih državljanov je dovoljeno glede na epidemiološko sliko v drugi državi in opravljene teste,« je povedala Melita Močnik, vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije pri GPU.
 

Na trenutnem spisku držav (t. i. zeleni listi), kamor lahko Slovenci prehajamo, je zgolj Hrvaška. V prvem planu za takšne rešitve so še Avstrija, Madžarska in Italija. »A Italija še nima takšne epidemiološke slike, da bi se lahko o tem pogovarjali.«
 

Brez karantene v našo državo:


V Slovenijo lahko vstopajo tujci, lastniki nepremičnin, plovil, zračnih plovil, tudi če prihajajo k nam s turistično rezervacijo. »Na izvedbeni ravni nam to ni tuje. Preverjanje pogojev na zunanji schengenski meji: policisti lahko že zdaj preverjamo rezervacije, vavčerje, ali ima možnost povratka v svojo matično državo,« je povedala Močnikova.

Kaj preverjajo? Preverjajo se pogoji vstopa, dokumenti (tudi na pametnih telefonih), kam in za koliko časa ...
 

Preberite še:

V ŽIVO: Bazeni in zdravilišča čakajo na vlado, strokovna skupina dovoli odprtje

Kot je še povedala, jo moti, da se govori, da so bile slovenske meje zaprte: »To ne drži. Meje RS Slovenije niso bile nikoli zaprte, so pa lahko ljudje prestopali ob določenih pogojih (samoizolacija ali karantena).«


Na kakšen način se Slovenija odloča o odpiranju meje?

Prvo merilo upošteva število novih bolnikov v tuji državi, drugo pa je število testov, ki se opravijo na število prebivalcev. »To sta merili, kadar se odloča o odpiranju meja za državljane druge države,« je povedala vodja strokovne skupine Bojana Beovićeva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije