RADNA VAS

Tudi to je Slovenija: inšpektor zaprl cesto, a tega ne upoštevajo

Kar 14 let so gradili odcep ceste, od lani se peljejo po njem. Nekdanji župan Anton Maver v odprtju ne vidi nič spornega.
Fotografija: Znaka in odločbe inšpektorja očitno ne upoštevajo. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Znaka in odločbe inšpektorja očitno ne upoštevajo. FOTO: Drago Perko

Ko se v vasi uredi cesta, je praznik. Tako je bilo tudi oktobra lani, ko so namenu predali dobrih 500 metrov dolg odsek ceste, tako imenovani preboj Radna vas v občini Mokronog - Trebelno. Harmonika je pela, plesalo se je. Danes pa je cesta uradno zaprta!

»Inšpektor je v inšpekcijskem postopku ugotovil, da je bila cesta predana prometu brez uporabnega dovoljenja, zato je ukrepal skladno z gradbenim zakonom. Z odločbo, izdano v začetku letošnjega januarja, je zavezanki, občini Mokronog - Trebelno, odredil, da mora takoj po vročitvi odločbe preprečiti uporabo lokalne ceste v Radni vasi,« pa je pred dnevi na občino sporočil gradbeni inšpektor in poskrbel za hladno prho.

Svetniki so opozarjali

»Odločbo kot tako je treba upoštevati, hkrati pa smo sprejeli ukrepe, da odločbo izvršimo v smislu zapore ceste. Pripravljamo namreč elaborat ureditve prometa po drugih cestah, urediti moramo prevoze otrok v šolo, izvajamo pa tudi aktivnosti, da bi ljudem zagotovili in omogočili najbolj normalno življenje,« se je na to odzval novi župan Franci Glušič.

Glede preboja Radna vas sta od občine zahtevala dokumentacijo gradbeni inšpektor in specializirano državno tožilstvo, nam je še dejal župan, ki je bil v preteklosti podžupan, občino pa je vodil Anton Maver. »Klical sem ga 10. januarja, ko je bila izdana konkretna odločba. Prejšnja direktorica občinske uprave je na bolniškem dopustu. Svetniki so v prejšnjem mandatu opozarjali pred odprtjem obeh cest, tako v Mokronogu Gubčeve ceste kot tudi v preboju Radna vas, in po njem ter imeli pomisleke, pozneje tudi glede kakovosti izgradnje,« pa je župan Glušič pojasnil, kako sta se na odločbo inšpektorata odzvala nekdanji župan Maver in zdaj že nekdanja direktorica občinske uprave Mojca Pekolj.

Primer ni izjema

»Odločbe nisem videl, zato je ne morem komentirati. Je pa dejstvo, da uporabnega dovoljenja za preboj še nekaj časa ne bo moč pridobiti, dela so nedokončana. Občina in izvajalec del bi morala iskati rešitev v tem, da cesta skozi preboj ostane prevozna, čeprav na vzhodnem delu ob novi cesti skozenj še potekajo gradbena dela. Takih primerov, da se ob cestah pa tudi na njih izvajajo gradbena dela pod prometom, srečamo vsepovsod. Zagotovo pa je cesta v preboju varnejša kot stara nad njo, še posebno sedaj v zimskem času,« je med drugim povedal Maver.

Preboj Radna vas, ki buri duhove. FOTO: Drago Perko
Preboj Radna vas, ki buri duhove. FOTO: Drago Perko

»Temu komentarju bi se najraje izognil. Na to vprašanje bi moral dati odgovor moj predhodnik, ki je seveda sprejel odločitev, da cesto odpre na ta način, in pozna tudi razloge, zakaj,« pa Glušič (ne) odgovori na vprašanje, ali ga je presenetilo, da je bila cesta odprta tik pred lokalnimi volitvami.


Na domnevne sporne rabote v primeru gradnje pa sta že nekaj časa glasno opozarjala občinska svetnica Ana Vene ter Rovo, nevladna okoljevarstvena organizacija. V Rovu trdijo, da gre za nezakonito izkoriščanje mineralnih surovin pod pretvezo gradnje preboja Radna vas. Lani so kazensko ovadil Antona Mavra, družbo GI gradbeni inženiring Zakrajšek, Mojco Pekolj, gradbenega inšpektorja Janeza Železnika, okoljskega inšpektorja Simona Humarja, rudarskega inšpektorja Simona Friškovca in odgovorno osebo zasebnega prava družbe Rekon. »Nadaljujemo projekt, ki je v zaključni fazi. Očitno imajo v občini neke borbe med sabo,« pa je povedal Aleš Zaviršek, direktor podjetja Rekon. Občina Mokronog si mora, če želi, da po tem odseku ceste poteka promet, pridobiti uporabno dovoljenje, ki ga izda Upravna enota Trebnje. Promet pa očitno te dni nemoteno teče naprej. Vsaj tako je soditi po sledeh, ki so vidne na cesti ... 

Niti blagoslov župnika ni pomagal. FOTO: Jan Jankovič/Lapego
Niti blagoslov župnika ni pomagal. FOTO: Jan Jankovič/Lapego

Oktobra lani pred volitvami je bilo slovesno. FOTO: Jan Jankovič/Lapego
Oktobra lani pred volitvami je bilo slovesno. FOTO: Jan Jankovič/Lapego

Nekdanji župan Anton Maver FOTO: Jan Jankovič/Lapego
Nekdanji župan Anton Maver FOTO: Jan Jankovič/Lapego

Svetnica Ana Vene (levo) je opozarjala na domnevne nepravillnosti tudi nekdanjo direktorico občinske uprave Mojco Pekolj (desno). Foto: Občina Mokronog Trebelno
Svetnica Ana Vene (levo) je opozarjala na domnevne nepravillnosti tudi nekdanjo direktorico občinske uprave Mojco Pekolj (desno). Foto: Občina Mokronog Trebelno

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije