MEGAZAKON

Tudi študentom se obeta do 300 evrov dodatka

Objavljeno 28. marec 2020 08.46 | Posodobljeno 28. marec 2020 08.52 | Piše: STA, N. B.

Dodatek za upokojence naj bi že potrdili.

Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar
Vlada bo danes nadaljevala usklajevanje predlogov ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v t. i. megazakonu. Z zakonskim besedilom so se seznanili že v petek in se zaradi njegove obsežnosti odločili razpravi nameniti današnji dan.

image
HOčEVAR UROš Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar
Z ukrepi za pomoč prizadetim zaradi epidemije, ki jo je Slovenija razglasila 12. marca, želi vlada pohiteti. Premier Janez Janša v idealnem primeru potrditev megazakona v DZ pričakuje do 1. aprila. Predsednik DZ Igor Zorčič je v četrtek povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.

200 evrov dodatka za izpostavljene delavce

Z megazakonom naj bi država samozaposlenim namenila univerzalni temeljni dohodek 700 evrov in jim odpisala vse prispevke. Ministrski zbor pa naj bi v petek zvečer že potrdil dodatek za upokojence z najnižjimi dohodki in kmete, pa tudi predlog kriznega dodatka 200 evrov za vse, ki v tem času delajo in so še posebej izpostavljeni.

Danes naj bi vlada odločala tudi o pomoči študentom. Minister za delo Janez Cigler Kralj naj bi predlagal mesečno nadomestilo med 200 in 300 evri, je v petek poročal TVS.

Premier Janez Janša sicer želi, da bi DZ zakon potrdil še ta mesec, pomoč bi zaobjela april in maj, nekateri ukrepi pa bodo veljali tudi za nazaj. Izredna seja DZ naj bi bila v torek ali sredo. V koalicijskih vrstah ob tem pričakujejo precej dopolnil opozicije.
Deli s prijatelji