STE OPAZILI?

Tudi pri vas dražji nakupi? Cene živil poskočile

Objavljeno 23. maj 2020 12.17 | Posodobljeno 23. maj 2020 12.31 | Piše: N. Č.

Najbolj se dražijo meso, sadje in zelenjava, ki se je v aprilu podražila tudi za pet odstotkov.

Hrana se zelo draži, še posebej meso in sadje. FOTO: Reuters
V času epidemije, ki še traja (njen konec je vlada napovedala s 1. junijem), se je, tako opažajo mnogi, cena nakupovalne košarice podražila. Bralci so nas opozorili na celo 100-odstotno zvišanje cen pri eni od pakiranih 100-gramskih narezanih salam, občutno so se zvišale cen sadja in zelenjave, dražje so tudi frizerske storitve – iz računov, ki smo jih prejeli, so frizerske storitve ponekod dražje tudi za 20 odstotkov kot pred razglasitvijo epidemije. Iz Statističnega urada RS (Surs) so nam sporočili, da za april sicer ni bistvenega pretresa cen, a da bodo majske verjetno 'zanimivejše'.


Aprila najvišji dvig cen zelenjave


Aprila večina storitev ni bila na voljo, zato so pri Sursu lahko zbrali primerljive podatke le za hrano in pijačo ter trgovine, ki so bile odprte. Na splošno velja, da ni bilo večjega dviga cen. Hrana in brezalkoholne pijače so se v marcu glede na februar podražile za 0,4 odstotka, v aprilu še za dodatnih 0,3 odstotka. Se je pa zelenjava znatno podražila prav v zadnjem mesecu, aprila je bila v primerjavi z marcem dražja za pet odstotkov.


image
Pr Sursu še niso naredili analizo cen hrane in storitev za maj, a pravijo, da bi mogle pokazati zvišanje. Aprila je v primerjavi z marcem izstopala cena zelenjave, ki se je za pet odstotkov podražila v primerjavi z marcem. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Občutno zvišanje cen mesa in sadja v primerjavi z aprilom lani


V aprilu tako ni bilo velikega skoka cen, a če gledamo za eno leto nazaj, se pozna. Na letni ravni izstopajo predvsem višje cene mesa in sadja. V letošnjem aprilu so bile cene hrane in brezalkoholnih pijač v primerjavi z lanskim aprilom višje za pet odstotkov, od decembra 2019 do aprila 2020 pa so narasle za tri odstotke. Na mesečni ravni so bile podražitve v januarju (+ 1,7 %) in februarju (+ 0,7 %) občutnejše kot v marcu (+ 0,4 %) in aprilu (+ 0,3 %).Z majskimi cenami bodo v Sursu imeli več podatkov, za koliko je cena živil v obdobju epidemije poskočila. Na splošno pa velja, da se hrana zelo draži, še posebej meso in sadje. V obdobju enega leta (primerjava april 2020 na april 2019) se je najbolj podražilo meso, za 13 odstotkov, svinjsko meso celo za 29 odstotkov. Precej se je podražilo tudi sadje, za 12 odstotkov. Moka in drugi izdelki iz žit so bili za šest odstotkov dražji kot pred letom dni, konzervirano mleko za sedem odstotkov, konzervirano sadje za 2,5 odstotka, zelenjava (tudi konzervirana) pa za odstotek.

Tržni inšpektorat je v času epidemije opozoril vse, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve, naj v času epidemije ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje.


Kaj pravijo v trgovinah?


Mercator: V času koronakrize, torej v marcu in aprilu, se v Mercatorju cene na splošno niso višale, razen za nekaj izdelkov, katerih spremembo cen so dobavitelji napovedali že ob začetku leta. Svinjsko meso se je na borzi dražilo vse lansko leto in so cene zdaj višje. kot so bile denimo lani v tem času, niso pa se povišale v zadnjih mesecih, zdaj smo imel celo večjo ponudbo domačega svinjskega mesa, ki ga običajno primanjkuje. Tudi pri mleku ni povišanj, nasprotno: skupaj z domačimi dobavitelji smo zdaj celo pomembno znižali cene izbranih mlečnih izdelkov in tako pomagamo tako potrošnikom kot tudi domačim proizvajalcem mleka. Cene pa so v tem času višje pri sadju in zelenjavi, kar pa je za ta letni čas običajno. Gre za sezonska nihanja, saj smo šele na začetku sezone, ko je ponudba omejena, večine domačih pridelkov pa še ni. Takoj ko sta sadje in zelenjava na voljo tudi pri nas v zadostnih količinah in po sprejemljivi ceni, jih ponudimo na naših policah, saj sodelujemo tako rekoč z vsemi poglavitnimi domačimi ponudniki, od velikih zadrug do manjših pridelovalcev. Morda kupci pripisujejo povišanje cen koncu kakšne cenovne akcije, kar pa ni povišanje cen, saj se akcijske cene po zaključku akcije vrnejo na redno ceno. Ali pa ker začasno v ponudbi ni bilo katerega od izdelkov trgovske znamke, pa so kupili izdelke drugih znamk, ki so vedno nekoliko dražje.

Lidl: Naše prodajne cene se vseskozi oblikujejo glede na gibanja na trgu in se spreminjajo glede na povpraševanje ter na drugi strani ponudbo na trgu. O splošnih podražitvah ni mogoče govoriti. Lahko pa v prihodnjih tednih s povečanjem ponudbe sezonskega sadja in zelenjave pričakujemo, da se bodo prodajne cene nekaterih izdelkov celo znižale. Konkretnih podatkov vam žal iz konkurenčnih razlogov ne moremo podati. Lahko pa navedemo, da opažamo dvigovanje nabavne cene zaščitne opreme zaradi povečanega povpraševanja in omejene ponudbe.

Spar: Aprila so se povišale cene izdelkov nekaterih slovenskih dobaviteljev mesnin, mlečnih izdelkov, kruha in biskvitnega peciva, ki pa so spremembo cen napovedali že pred prihodom koronavirusa. Hkrati pa so se nekateri izdelki znotraj teh segmentov (zlasti pri mesu) tudi pocenili. Zaznali smo še, da je v času epidemije v primerjavi z enakim obdobjem lani nakup teh izdelkov narasel, kar pomeni, da so ljudje v tem času nakupovali preudarneje.
Deli s prijatelji