PRILJUBLJENA PIJAČA

Tudi pivo ima svoj praznik

V petek je mednarodni dan piva; praznik slavijo že skoraj povsod po svetu, tudi v Sloveniji.
Fotografija: Bavarci radi praznujejo na Oktoberfestu. Foto: youtube.com
Odpri galerijo
Bavarci radi praznujejo na Oktoberfestu. Foto: youtube.com

Namen praznika piva je poklon vsem ustvarjalcem piva, pivovarjem, ki ga varijo, hmeljarjem, lastnikom pivnic, barov, gostiln in restavracij, ki poskrbijo, da je na koncu ta najbolj priljubljena, nizkoalkoholna in več tisoč let stara pijača tudi primerno postrežena. Najpomembnejše ostaja odgovorno uživanje alkoholnih pijač. V Sloveniji, ki zaseda 9. mesto v Evropi po popitem pivu na prebivalca, ga na pobudo Združenja slovenskih pivovarn praznujemo tretjič. Veliki in mali pivovarji se samostojno odločajo, v kakšni obliki ga bodo praznovali,« pravi Alenka Lesjak, generalna sekretarka Združenja slovenskih pivovarn.

Praznovali bodo tudi pri fontani piva v Žalcu. Foto: Primož Hieng
Praznovali bodo tudi pri fontani piva v Žalcu. Foto: Primož Hieng

Mednarodni dan piva je vedno prvi petek v avgustu. V zadnjem desetletju je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji zrasel v globalno praznovanje, ki povezuje narode različnih kultur, združene in prepletene v različnosti njihovih vrst piva. Vsako leto se praznovanju pridružujejo nova mesta in nove države. V Sloveniji ga organizirano praznujemo že tretje leto.
Poleg velike Pivovarne Laško Union s skoraj 200-letno tradicijo varjenja piva je pri nas že več kot 80 malih pivovarn.
»Velik del skupnosti je povezan v Združenju slovenskih pivovarn, ki si prizadeva v Sloveniji ustvariti do piva prijazno gospodarsko, vendar hkrati tudi družbeno odgovorno okolje,« dodaja Lesjakova. »Zato so ponosni, da povezujejo tako velikega kot male pivovarje, ustvarjajo in podpirajo dogodke, ki ozaveščajo uporabnike o tem, kako in ali sploh pivo spada v njihov življenjski slog. Tako so poskrbeli za prvi prevod sicer že pete izdaje knjige Pivo in zdravje, zmerno uživanje piva kot del zdravega načina življenja v slovenski jezik. Knjiga je na voljo v 60 slovenskih knjižnicah, v elektronski obliki pa tudi brezplačno prek povezave www.zpslo.si

Gambrinus je gotski kralj piva. Foto: lempertz.com
Gambrinus je gotski kralj piva. Foto: lempertz.com

Mednarodni dan piva daje priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti kultur in jezikov kot tudi vrst piva. Mednarodni dan piva spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo svoje konkurente ter preizkusijo njihovo pivo in se mu poklonijo. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva.

Združenje slovenskih pivovarn je k praznovanju spodbudilo vse svoje člane, pa tudi pivovarje nečlane, zainteresirane lastnike pivnic ter drugih gostinskih lokalov, ki točijo pivo, ti pa se samostojno odločajo, kako bodo dan zaznamovali.

Uradna podoba mednarodnega dne piva Foto: Združenje slovenskih pivovarn
Uradna podoba mednarodnega dne piva Foto: Združenje slovenskih pivovarn

Pivo ostaja najbolj priljubljena in razširjena nizkoalkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali že stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160. Slovenija na lestvici evropskih držav zaseda 9. mesto s skoraj 80 litri popitega piva na leto na prebivalca. Na prvem mestu je Češka republika (143 l), sledijo pa Nemčija (104), Avstrija (103), Poljska, Litva, Irska, Estonija, Romunija in druge.
»Vesel mednarodni dan piva vsem ljubiteljem zlato rumene pijače! Združenje slovenskih pivovarn vabi, da ga praznujemo skupaj. A ne pozabite, uživajmo odgovorno!« je ob prazniku zaželela Alenka Lesjak, generalna sekretarka Združenja slovenskih pivovarn.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije