ZAPUSTILA JIH JE

Tri hčerke iščejo svojo mamo: Zakaj nas je rodila, če nas niti ne pokliče?

Objavljeno 23. september 2019 07.05 | Posodobljeno 23. september 2019 07.05 | Piše: Oste Bakal

Z lendavskega konca prihaja srce parajoča zgodba. Tri deklice, ki odraščajo pri babici, iščejo svojo mamo.

Redžina, Marjana in Paloma (z leve) odraščajo brez mame in očeta. FOTOgrafije: Oste Bakal
LENDAVA – Dvojezično naselje Dolga vas (madžarsko Hosszúfalu) z več kot 600 dušami gotovo poznajo po vsej Sloveniji. Tam, kjer je bil nekoč osrednji mejni prehod med Slovenijo in Madžarsko, v sožitju živijo Slovenci in Madžari, a tudi Romi, ki imajo več kot solidno urejeno naselje. V njem živijo tudi tri dekleta, 16-letna Redžina, 15-letna Paloma, dijakinji drugega oziroma prvega razreda Srednje dvojezične šole v Lendavi – smer trgovec, in 13-letna Marjana, učenka osmega razreda Dvojezične osnovne šole Lendava. V zadnjih letih so prelile veliko solza. Že leta 2011 jih je zapustila mama Karolina Kerčmar in od takrat zanje skrbi babica, očetova mama Regina Olah.
14. februarja letos so jo zadnjič slišale in videle.

Razočarana dekleta so tudi prek sodišča in Centra za socialno delo Lendava poskušala doseči, da bi jih mamica vsaj enkrat na teden obiskovala, se z njimi pogovarjala, jih podučila o nekaterih najpomembnejših rečeh, kot to zna in zmore samo mama. A žal deklice niso imele te sreče. »Mama, o, draga mama, zakaj si nas zapustila?« se sprašujejo s solzami v očeh.

»Dejansko ne vem, zakaj nas je rodila, če zdaj niti ne pokliče. Od 14. februarja letos je nismo niti videle niti slišale. Znano nam je samo, da je pred nedavnim rodila sinka, torej našega polbrata. Samo vprašamo se lahko, kako bo skrbela zanj, če je nas tako
image
Za tri dekleta lepo skrbi babica Regina, ki je razočarana nad njihovo mamo.
zavrgla in pozabila. Jaz nikoli ne bom takšna in ne bom živela tu. V šoli mi gre kar dobro in rada bi končala srednjo ekonomsko šolo. Želim si poiskati lepše okolje in si odpreti zasebno podjetje,« zrelo razlaga najstarejša Redžina, ki se zaveda, da babica Regina ni zdrava in ne zmore vsega postoriti.

V šovu Slovenija ima talent

»Razočarana sem nad obema: nad svojim sinom in nekdanjo snaho, da sta pozabila na svoja tri dekleta. Sin me vsaj nekoliko posluša in se pogovarja. Razumem ga, da ima zdaj v novem zakonu še dva otroka, toda zanj bi morali biti vsi enaki. Ne razumem pa nekdanje snahe, da je dekleta pustila na cedilu in se jim niti po telefonu ne oglasi. Čeprav sem se trudila, so dekleta veliko izgubila. Brez staršev in finančnih sredstev so za marsikaj prikrajšane,« se priduša Regina Olah, ki tudi sama ni na zeleni veji, kar se financ tiče. Vesela pa je, da so dekleta pridna in da se učijo. »Nekoč je bilo med Romi drugače, dandanes pa brez šole ni nič!« Regina je ena od tistih državljanov, ki so po osamosvojitvi Slovenije postali izbrisana oseba, a je dokazala, da je slovenska državljanka, čeprav se je priselila iz Hrvaške. Sodišče ji je celo prisodilo odškodnino.
image
Sestre so ostale brez staršev.

Babica lepo vzgaja dekleta, prikupne najstnice pa se dobro počutijo ob njej. O treh dekletih ni slišati žal besede, vsi jih pohvalijo. Ne le da so pridne v šoli, ampak so tudi obetavne glasbenice. Vse tri nastopajo na prireditvah, pred časom so nastopile tudi na predtekmovanju za šov Slovenija ima talent in verjamejo, da bo prihodnjič več uspeha. Ko bi jim le še uspelo vzpostaviti stik z mamo. Očeta, ki živi v istem naselju, vsaj občasno vidijo in z njim izmenjajo kakšno besedo, mama pa je daleč in se je povsem odtujila.

Morda pa bo prebrala te vrstice in se oglasila svojim trem dekletom. »Prav to si želimo, da bi mama vaš zapis prebrala in se nas vsaj malo spomnila,« nam ob slovesu žalostno povedo Redžina, Paloma in Marjana. 
Ne vem, zakaj nas je rodila, če zdaj niti ne pokliče.
Deli s prijatelji