TEŠ 6

Tretji člen: TEŠ 6 bo velika preizkušnja novih poslancev

Objavljeno 10. februar 2012 18.05 | Posodobljeno 10. februar 2012 18.15 | Piše: T. P.

Državljani pozivajo k moratoriju na projekt TEŠ 6.

TEŠ

LJUBLJANA – Več kot 1100 državljank in državljanov, zbranih v skupnost Tretji člen, je vlado in državni zbor (DZ) pozvalo, naj sprejmejo šestmesečni moratorij na odločanje o nadaljevanju projekta TEŠ 6. V tem času pa naj projekt neodvisno etično razsodišče ovrednoti z vidika ekonomske, okoljske, družbene in medgeneracijske sprejemljivosti.

V začetku tega meseca je skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom v državnozborsko obravnavo ponovno vložila predlog zakona o državnem poroštvu za TEŠ 6. Skupnost aktivnih državljanov Tretji člen je zato 9. februarja pozvala k razglasitvi moratorija na vse aktivnosti in odločanje o projektu gradnje 6. bloka Termoelektrarne Šoštanj.

Poslanci, glasujte proti

Tretji člen s pozivom poslance prosi, naj glasujejo proti sprejetju zakona o državnem poroštvu v višini 440 milijonov evrov za posojilo, ki ga hoče za financiranje TEŠ 6 najeti pri Evropski investicijski banki.

»Da je odobritev državnega poroštva za TEŠ 6 izjemno tvegana odločitev, so se zavedali poslanci prejšnjega sklica, ki so odločanje o nadaljevanju projekta kot vroč krompir preložili v roke novih poslank in poslancev,« so sporočili iz Tretjega člena. Odprta vprašanja kažejo, tako meni Tretji člen, da je projekt preveč tvegan.

Velika preizkušnja »novincev«

Podpisniki poziva so prepričani da bo projekt TEŠ 6 velika preizkušnja novih poslancev in poslank, ki bodo zagotovo na svoji koži občutili izsiljevanje ozke skupine, ki uveljavlja svoje kapitalske interese. »Projekti, kot je TEŠ 6, v zreli participativni demokraciji ne morejo biti sprejeti brez širšega družbenega konsenza,« so še dodali.

Deli s prijatelji