MARIBORSKA ŠOLA

Tretješolci ostali doma, učenec potrjeno okužen z novim koronavirusom

Objavljeno 02. junij 2020 10.31 | Posodobljeno 02. junij 2020 12.15 | Piše: A. L.

Učenci drugih razredov naj bi normalno obiskovali šolo.

Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec, Delo
Potem ko se na zadnji majski dan število okuženih s koronavirusom ni povečalo, so včeraj v Sloveniji po neuradnih podatkih ugotovili dve novi okužbi (eno v osrednji Sloveniji, drugo v Podravju). Prisotnost novega virusa so potrdili pri dveh ženskah, starih od 45 do 54 let.


Odjeknila je tudi vest, da je bila okužba z novim koronavirusom potrjena tudi pri tretješolcu na Osnovni šoli Ludvika Pliberška Maribor. Zaradi tega so njegovi sošolci in razredničarka pristali v karanteni, medtem ko preostali učenci ostajajo v šoli. Večer poroča, da naj bi okužbo najprej potrdili pri mami tretješolca, danes pa še pri otroku. Simptomov naj ne bi kazal.

Kaj je novega o koronavirusni bolezni 19 v Sloveniji

Dve novi okužbi so zaznali včeraj, 1475 jih je skupaj, je potrdil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Še vedno se bo testiralo, v primeru pozitivnih bodo iskali kontakte, sledila pa bo izolacija. Glede novega števila okuženih pravi, da so zaznali »en manjši družinski primer« (med njimi tudi otroci). Delajo po usklajeni poti: iščejo kontakte v družini, na delovnem mestu in v šoli. Če so visoki tvegani kontakti, se zanje predlaga karantena in se tako omeji širjenje virusa. Tako bodo ravnali tudi v drugih primerih.

Če so bili otroci v tveganem stiku, bodo ukrepali, če bo eden od kontaktov zbolel.

Kje se je okužil? Epidemiološko poizvedovanje je v teku, odgovarja Fafangel. Situacija je bolj zabrisana, mogoče tudi končnega odgovora ne bo. Bistveno je, da se omeji širjenje.

»Vsi si želimo, da naša šola ne bi bila prva, kjer se je pojavil posamičen primer, a smo že tukaj. Upoštevali bomo vsa navodila in priporočila ter se medsebojno obveščali kot do sedaj. Razumljivo je, da smo vsi zaskrbljeni, saj se le počasi navajamo na drugačen način življenja in dela, ki ga je povzročil virus in s tem postal del našega vsakdanjika. Želim, da bi nam s skupnimi močmi uspelo premagati tudi to izkušnjo in predvsem, da bi se vse dobro zaključilo za vse udeležene,« je zapisala ravnateljica šole Lidija Todorovič.

Konec maja je župan Maribora Saša Arsenovič mesto razglasil za covida prosto cono. STA je takrat poročala: »Ker je minilo 28 dni, ko med prebivalci Maribora ni bilo potrjene nove okužbe z novim koronavirusom, je župan sporočil, da je Maribor od danes uradno območje brez okužbe s tem virusom. Zadnjo okužbo so v tem mestu zabeležili 30. aprila.«

Italija jutri odpira mejo s Slovenijo?

Italija naj bi jutri odprla mejo s Slovenijo. Epidemiološka slika je dobra, Flavia Riccardo z italijanskega NIJZ sporoča, da vladajočim ponujajo informacije, podatki pa da so pomirjajoči in se stalno izboljšujejo. Kar zadeva samo odločitev, pa je ta politična.

Tudi Fafangel je potrdil, da je epidemiološka slika ugodna. Vsem, ki bodo potovali, svetuje pozornost, dosledno upoštevanje ukrepov, ki onemogočijo prenašanje virusa. Treba je poznati pravila, kakšno je stanje v državi, kamor odhaja, in biti seznanjen z ukrepi pri nas in v tujini. 

Italijani, ki pridejo v Slovenijo, gredo v 14-dnevno karanteno, pa pravi Jelko Kacin. Italijanska vlada pa bo odločila, ali bo sproščen promet in ali bodo nehali izvajati karanteno. Kako bi se na to odzvala slovenska vlade, še ne vedo, je dejal, gre pa zgolj za hipotetično vprašanje. Sprememb za zdaj ni.

Kaj pa Avstrija? Fafangel odgovarja, da je stanje primerljivo s Slovenijo.
Deli s prijatelji