ZNOVA VELIKO ŠTEVILO OKUŽENIH

Je nošenje mask škodljivo za zdravje otrok? (VIDEO)

Objavljeno 01. september 2020 10.24 | Posodobljeno 01. september 2020 12.46 | Piše: P. Pa., N. B.

Novookuženih je spet več kot 40. Na vladni konferenci udarili tudi po slovenskih vplivnežih.

Prvi šolski dan na Osnovni šoli Koseze
FOTO:
Trend okuženosti z novim koronavirusom ne popušča. Na zadnji avgustovski dan je bilo potrjenih 41 novih primerov okuženosti z novim koronavirusom. Testiranih je bilo 1415 oseb. Hospitaliziranih je 25, od tega sta dve osebi na intenzivnem oddelku, tri osebe pa so bile odpuščene iz bolnišnice. Lokalnih virov okužb je po besedah Jelka Kacina 16, neznanih pa 13.


Kot je na današnji vladni novinarski konferenci uvodoma poudaril Kacin, bo upoštevanje priporočil zdravstvene stroke v tem šolskem letu ključno. Po njegovih besedah je izredno pomembno nošenje mask tudi pri naših najmlajših, predvsem na poti v šolo in domov. Zadnje raziskave po besedah Mateje Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana kažejo, da starejši otroci in najstniki okužbo širijo pogosteje, kot je to kazalo v prejšnjih mesecih. Še vedno pa velja, da večina otrok bolezen preboleva v lažji obliki. »Obstaja pa velika možnost, da otroci, ki novi koronavirus prebolevajo v blagi obliki, prenašajo virus na druge družinske člane. Zato je še toliko pomembnejše, da se v šolskih ustanovah držijo priporočil, ki so bila izdana.«

Situacija v šolah drugačna kot spomladi

»Vsi si lahko štejemo za velik uspeh, da smo spet normalno v šoli, da so lahko tam vsi otroci,« je dejala Polonca Truden Dobrin z NIJZ. Ukrepi v šolah so po njenih besedah še vedno precej splošni, po njenih besedah je še vedno pomembno redno umivanje rok in upoštevanje ustrezne fizične distance. Kot je še dodala, je izrednega pomena tudi uporaba mask, saj so koristne pri omejevanju dosega izdihanih, izkihanih in izkašljanih kapljic. »Če vsi nosimo maske, ščitimo drug drugega.«

Sedaj je situacija po besedah Truden Dobrinove popolnoma drugačna kot spomladi. V času, ko so bile meje zaprte, je bilo po njenih besedah širjenje okužb manj verjetno. »V šoli imamo učence, ki imajo nekatere zdravstvene težave in starejše učitelje, ki so posebej občutljivi.« Izpostavila je tudi, da je pomembno, da se otroci iz različnih razredov ne mešajo.

Do kdaj bodo učenci nosili maske?

V Sloveniji smo prejšnji teden zabeležili 20 primerov okužb na 100.000 prebivalcev, zato je bil uveden ukrep, da vsi učenci v skupnih prostorih nosijo maske. V petek bo znan nov izračun, na podlagi katerega bo priporočilo podaljšano, ali pa bo objavljeno novo priporočilo, če bo stanje ugodnejše, je razkrila Truden Dobrinova. Dejala je tudi, da so se v zadnjem času na spletnih omrežjih pojavili zapisi znanih in manj znanih ljudi, ki opozarjajo na domnevne škodljive posledice uporabe mask in njihov vpliv na zdravje. »Če bi bile maske res tako nevarne, nobeden od zdravnikov in sester, ki že leta pri svojem delu uporabljajo maske, ne bi bili več med živimi,« meni ona.Kakšno je koronastanje pri Hrvatih?


V Hrvaški je bilo v ponedeljek testirano 2995 oseb. Od tega so okužbo potrdili pri 145 osebah. Na Hrvaškem se je tako število aktivnih okužb povzpelo na 2492, od tega je 258 oseb na zdravljenju v bolnišnicah, 14 oseb je na respiratorju. V ponedeljek so potrdili tudi eno smrtno žrtev.
 

 
Deli s prijatelji