MUTACIJE VIRUSA

Trampuž: Zaostrite ukrepe, sicer nam lahko grozi poguben tretji val

Andrej Trampuž meni, da se zaradi novih različic virusa kmalu lahko znajdemo v tretjem valu pandemije in da bi politiki ljudem morali povedati resnico.
Fotografija: Andrej Trampuž o nevarnosti širjenja novih različic novega koronavirusa. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Andrej Trampuž o nevarnosti širjenja novih različic novega koronavirusa. FOTO: osebni arhiv

Slovenski infektolog Andrej Trampuž, ki dela na kliniki Charite v Berlinu, kjer skrbijo za 3.500 bolnikov, je v začetku tedna dejal, da je zaradi nevarnosti širjenja novih različic koronavirusa čas za zaostrovanje in ne sproščanje zajezitvenih ukrepov. Danes je za enega od hrvaških medijev, ki ga povzema 24sata, pojasnil, da bi nove različice lahko povzročile tretji val pandemije.

»V novem, tretjem valu, ki bo morda še močnejši od drugega, bo prišlo do eksponentnega porasta okužb, kar bi lahko povzročilo katastrofo. Toliko pomembnejše je zato, da v naslednjih tednih ukrepe še zaostrimo, da ne odpiramo meja, ampak režim na mejah zaostrimo, da bi preprečili širjenje virusa in da se mutacije ne bi razširile. V takšnih poostrenih ukrepih bi morali živeti, vse dokler ne precepimo dovolj ljudi,« je ocenil Trampuž.


Nove smrti med mladimi


Pravi, da bi politiki naredili veliko napako, če bi zdaj, ko so številke začele nekoliko upadati, začeli vse odpirati. »Potem bi se razširile te mutacije. In res nas skrbi, da bi se te različice virusa razširile med mladimi, saj bi se med njimi povečalo število smrtnih žrtev. To moramo za vsako ceno preprečiti,« meni Trampuž.

image_alt
Bojana Beović: Povsem mogoče je, da bo tudi pri nas treba zaporo poostriti


V berlinski bolnišnici, kjer je zaposlen, že poročajo o več različicah. »Približno dvakrat na teden poročamo o novi mutaciji in tako obstaja velika verjetnost, da bodo med nami še bolj nalezljivi virusi. Kakšno nevarnost to pomeni, lahko vidimo na Portugalskem, kjer je kar 60 odstotkov vseh primerov okužb povzročila britanska različica novega koronavirusa,« je dejal in spomnil tudi na primer Tirolske, kjer je prišlo do epidemije južnoafriške različice, s katero se je le v nekaj dneh okužilo najmanj 400 ljudi.

image_alt
Infektolog Trampuž: Ukrepe je treba zaostriti in ne sproščati


Vodja infekcijskega oddelka Trampuž meni, da bi politiki ljudem morali iskreno povedati, kakšne so razmere in da gledamo naravnost v oči tretjemu valu.

»Torej ne da bi kaznovali ali uvedli policijsko uro in podobno, ampak da bi se ljudem povedalo, poglejte, razmere so skrb vzbujajoče, zagotovo bo prišlo do novih mutacij, kar je le vprašanje časa. Bolje bi bilo, da se zdaj pripravimo na to, saj nam bo lažje. Če zmanjšamo število novih okužb, v najboljšem primeru na nič, torej brez novega primera, šele potem se lahko odpiramo,« je dejal, piše 24sata. Ob tem je spomnil, da v Nemčiji vsak dan beležijo od 500 do 1.000 smrtnih primerov zaradi covida 19.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije