Tonin razkril, kaj se je zgodilo z izginulimi maskami

Šlo je za klasično prevaro. Policija bo takšne in podobne prevare prioritetno preganjala.
Fotografija: Tonin je tvitnil, da so ugotovili, kaj se je zgodilo z maskami. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Tonin je tvitnil, da so ugotovili, kaj se je zgodilo z maskami. FOTO: Blaž Samec

Obrambni minister Matej Tonin je sinoči razkril, da so izgubili stik z voznikom tovornjaka, na katerem je tri milijone zaščitnih mask. Te so bile iz Španije preko Italije namenjene v Slovenijo, kjer so nujno potrebne. 

Tonin je danes čivknil, da so ponoči ugotovili, kaj se je zgodilo z maskami. Na novinarski konferenci ob 12. uri je razkril, da je prevarant skušal izkoristiti stisko Slovenije.
 
Preberite tudi:
Življenja, kot smo ga poznali je konec, boj proti virusu vse ostrejši
Srhljive besede Janševega ministra
Slovenka z eno potezo dala upanje

»Včeraj je bila obljubljena dobava treh milijonov mask. Ves čas je bilo ministrstvo za gospodarstvo v stiku z voznikom, Dejal je, da je bil ob 14.30 na carini v Sežani. Ob pol šestih naj bi ga spustili iz carine, ob 18. uri pa je sporočil, da je na bencinski črpalki v Postojni, od takrat naprej se ni več javljal. Sinoči sem govoril z direktorjem policije (Antonom Travnerjem, op. a.). Policiji se moram zahvaliti; ugotovili so, da gre za klasično prevaro. Podjetje Global Promet, kjer je direktor Emir Begović iz BiH, je obljubilo dobavo mask podjetja iz Švice. Direktor policije je dejal, da bo policija v teh dneh in tednih posebej preganjala tovrstne prevare in vojne dobičkarje, ki skušajo zlorabljati našo stisko. Dobra stvar je, da država ni še nič plačala teh mask in da državni proračun ni bil oškodovan,« je povedal obrambni minister.

Sprememba pri nabavi zaščitne opreme

Ta prevoz in te maske niso nikoli obstajale, je poudaril Tonin in dodal, da se javlja veliko posameznikov, ki obljubljajo maske. Kdor koli je resen, naj zaščitno opremo pripelje v Slovenijo do blagovnih rezerv, do civilne zaščite in država bo po vnaprej določeni ceni te maske odkupila, je napovedal spremembo pri nakupovanju mask, kar je sicer naloga ministrstva za gospodarstvo.
 

Preberite več v jutrišnji tiskani izdaji Slovenskih novic.




Tonin je ponovil, da je civilna zaščita danes prejela 400.000 troslojnih mask v vrednosti 250.000 evrov, kar je že prej sporočil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Tonin se je posebej zahvalil Slovenskim železnicam, ki so zagotovile še 100.000 mask. Slovenija čaka še na 300.000 mask, ki prihajajo iz Belgije, poslal pa jih je kitajski milijarder Jack Ma. Počivalšek je napovedal, da bodo do konca tedna skušali realizirati še načrtovano dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask tipa FFB2, v začetku naslednjega pa enako število mask FFP3.

Premier Janez Janša je prek twitterja pojasnil, zakaj prihaja do zamud pri dostavi zaščitnih mask. »Ne gre za pomanjkanje transportnih kapacitet pri dobavi mask in druge zaščitne opreme! Naročenih (pozno!) dobav ni zaradi administrativnih ovir, ker državne in tudi lokalne oblasti v EU in drugod v paniki blokirajo pretovore in transporte.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije