Toliko Slovencev je trenutno v obvezni karanteni

Ministrstvo za zdravje je od začetka junija odredilo 7190 karanten.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Fizkes Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Fizkes Getty Images/istockphoto

Ministrstvo za zdravje je od začetka junija odredilo 7190 karanten, trenutno pa je v karanteni 6380 oseb. Minister za zdravje lahko na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) karanteno odredi zdravi osebi, če je bila v tesnem kontaktu z okuženimi in se tako obravnava za visoko rizično. V 14-dnevno karanteno morajo tudi potniki, ki prihajajo iz držav s slabšo epidemiološko sliko, ki jih je vlada uvrstila na rdeči seznam.

Preberite tudi: Hrvaška lahko že jutri izpade s seznama varnih držav, kaj čaka Slovence?


Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Jelko Kacin, je za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji treba povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb, ki je po njegovi oceni 'absolutno nezadostna'. Ministrstvo za notranje zadeve je zato v nedeljo ponudilo pomoč pri obiskovanju oseb, ki jim je bila izdana karantena, in kontroliranju njihovega zadrževanja v osamitvi. To je sicer pristojnost zdravstvenega inšpektorata.

Tudi vodja strokovne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović se je v današnji izjavi za medije dotaknila dela zdravstvene inšpekcije. Ocenila je, da bi morala ta intenzivirati svoje delo in  pregledati več karanten, ekipo pa bi lahko okrepili s pomočjo drugih inšpektoratov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije