ASTRAZENECA

Toliko Slovencev je danes ostalo brez cepiva

Med njimi je tudi 2100 šolnikov, ki bi morali biti cepljeni v ljubljanskem zdravstvenem domu.
Fotografija: Samo v Ljubljani bi se moralo cepiti 2100 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Samo v Ljubljani bi se moralo cepiti 2100 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. FOTO: Leon Vidic/Delo

Minister za zdravje Janez Poklukar je v ponedeljek odredil začasno zaustavitev cepljenja proti covidu 19 s cepivom AstraZenece. Kot je dejal, je svetovalna skupina sicer ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja, kljub temu pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Evropske agencije za zdravila (ma).

Zaradi te začasne ukinitve je brez cepiva na današnji dan ostalo na tisoče Slovencev. Kot so nam pojasnili v ZD Ljubljana, bi se pri njih danes to cepivo moralo prejeti 2100 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, v ZD Maribor pa so odpovedali cepljenje pri 1300 ljudeh. Tam bi se dopoldne moralo cepiti 840 ljudi, popoldne pa še 460. Iz koprskega zdravstvenega doma poročajo, da so odpovedali cepljenje za 250 ljudi.

image_alt
Slovenski zdravnik po ustavitvi AstraZenece: Ljudje bodo zbolevali in umirali


Iz ZD Celje so zjutraj sporočili, da cepljenje proti covidu 19 s cepivom AstraZenece med 7.30 in 11.00 v dvorani Golovec odpade. Hkrati dodajajo, da se bo cepljenje s cepivom Moderne izvajalo nemoteno od 11. ure dalje v hali A dvorane Golovec, kot je bilo načrtovano.


NIJZ: Gre za preventivni ukrep


Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), se bo cepljenje nadaljevalo, ko Ema predstavila najnovejše ugotovitve o varnosti cepiva in njegovi nadaljnji uporabi. Gre za preventivni ukrep, za katerega so se poleg Slovenije odločile še nekatere države EU.

Cepljenje s cepivom Pfizerja in Moderne poteka normalno naprej.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije