POOSTREN NADZOR NA SMUČIŠČIH

Spremenite načrte za vikend, če ste hoteli k morju (VIDEO)

Pristojni odsvetujejo potovanje v najbolj prizadeto regijo.
Fotografija: Če ste za konec tedna načrtovali izlet na naše morje, ga odpovejte oz. spremenite. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Če ste za konec tedna načrtovali izlet na naše morje, ga odpovejte oz. spremenite. FOTO: Blaž Samec

Po včerajšnjih novicah, da se je epidemiološka slika v nekaterih regijah poslabšala, je danes posijal žarek upanja, saj je prvič po zelo dolgem času število aktivnih primerov v državi padlo pod 11.000, natančneje na 10.782.

V sredo je bilo v 4565 testiranjih potrjenih 852 novih primerov okužbe s koronavirusom. To pomeni, da je bil delež okuženih 18,7 odstotka, v primerjavi s prejšnjim tednom smo zabeležili padec (prejšnjo sredo je bilo 20,4 odstotka). Opravili so tudi 25.095 hitrih testov, poroča sledilnik covida 19. 

Vlada pa je sporočila še, da se v bolnišnicah na covid oddelkih zdravi 546 oseb (10 manj kot dan prej), od tega na intenzivnih enotah 103 (dva manj kot dan prej). Umrlo je še sedem ljudi. Sedemdnevno povprečje okužb je 763, kar je nekoliko nižje kot dan prej (767,4).



V sredo je na večerni seji vlada sprejela nekatere spremembe in Obalno-kraško regijo, ki močno izstopa, znova obarvala rdeče, ostala država ostaja v oranžni fazi. Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji bo vlada zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa v tej regiji tudi pri začasni omejitvi gibanja. Ta regija ima najvišjo sedemdnevno incidenco, (436) in je na meji s črno fazo (meja za črno fazo, ki predvideva skoraj popolno zaprtje, je za to regijo postavljena pri 76, trenutno so pri 73), na drugem mestu je Gorenjska (289), v celotni Sloveniji 254. Najboljše je v posavski regiji (160).

image_alt
Bližajo se črni: kaj sploh še ostaja odprto v najhuje prizadeti regiji?




Na novinarski konferenci o aktualnem stanju so predstavili nekatere podrobnosti vladnih odločitev, na njej so sodelovali sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.


Podaljšanih pet odlokov


Vladna govornica za covid 19 Maja Bratuša je predstavila, katere odloke je vlada v sredo podaljšala še za (najmanj) en teden:
– odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode,
– odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom,
– odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe,
– odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah,
– odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja.


Strategija bo predstavljena naslednji teden


Odlok o strategiji cepljenja bo vlada še podrobneje preučila, strategija bo sprejeta v naslednjih dneh, javnost pa naj bi z njo seznanili na začetku prihodnjega tedna, je napovedala Bratuša.
 

​Sprememba glede starosti testa


Vlada je določila nekatere spremembe, ki zadevajo odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. ​Odlok se je sicer podaljšal do 5. marca letos. Zaradi medresorske usklajenosti so v odloku spremenili tudi starost testa za tiste, ki so se že testirali. Ti po novem ne smejo biti starejši od 48 ur, kar je drugače od prejšnjih odlokov, ki so določali starost testa na največ 24 ur.​
 

Uvajajo se regije


Košorok je pojasnil, da se pri žičniških napravah uvajajo regije, kjer je obratovanje le teh dovoljeno. Dodal je, da za zdaj to ne pomeni nobenih sprememb.

Testiranje zaposlenih v šolstvu na Gospodarskem razstavišču, Ljubljana. FOTO: Voranc Vogel
Testiranje zaposlenih v šolstvu na Gospodarskem razstavišču, Ljubljana. FOTO: Voranc Vogel
Za avtotaksi prevoze je določeno, da so dovoljeni le pod pogojem, da voznik avtotaksi vozila poskrbi za ustrezno dezinfekcijo vozila, uporabo zaščitnih mask ter enkrat tedensko opravi testiranja na koronavirus s testom PCR ali s testom HAG.
 

Povečevanje groženj inšpektorjem


Potzeva je za prihajajoči konec tedna napovedala povečan nadzor na vseh smučiščih. Opozorila je tudi na dosledno in pravilno rabo mask tako v zaprtih javnih prostorih kot tudi na prostem, kjer je maske še vedno treba nositi, če ni moč vzdrževati primerne razdalje. Dodala je, da ponovno zaznavajo povečane grožnje inšpektorjem, tako na spletu kot tudi posameznikom pri njihovem delu.

Na vseh cepilnih mestih po Sloveniji je bilo izvedenih 112 nadzorov; 17 zavezancem je bila izdana odločba, da takoj odpravijo neskladnosti. Prejšnji teden so prijeli le eno prijavo glede izvajanja cepljenja.


​Napoveduje se omejitev gibanja v obalno-kraški regiji


Pečjak je povedal, da so v zadnjem tednu na državni meji izdali za skoraj 70 odstotkov več potrdil o napotitvi v karanteno na domu. Tudi on je opozoril vse, ki se bodo konec tedna podali na kakšne izlete, da se držijo ukrepov, še posebej glede maske, primerne razdalje in razkuževanja rok. Vsem, ki se odpravljajo na smučišča, je položil naj srce, naj upoštevajo navodila upravljavcev naprav, policije, redarjev ... Opozoril je tudi, naj bomo pri smučanju pazljivi, saj se povečuje število poškodbe.

​Napovedal je, da se bo v obalno-kraški regiji verjetno spremenil odlok, ki se nanaša na gibanje tako znotraj te regije kot tudi vanjo in iz nje. Slovence je pozval, naj ne načrtujemo pot tja (razen izjem, ki so veljale v času omejitve na gibanje znotraj svoje občine). Podrobneje bo ukrepe o omejitvi gibanja v petek predstavil notranji minister Aleš Hojs.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije