ZDRAVSTVENI INŠPEKTORAT

Toliko ljudi se je cepilo z janssnom, odkar z njim uradno ne cepijo več

Slovenija je uporabo tega cepiva začasno ustavila 29. septembra.
Fotografija: Cepljenje z janssnom je začasno ustavljeno. FOTO: Johnson & Johnson Via Reuters
Odpri galerijo
Cepljenje z janssnom je začasno ustavljeno. FOTO: Johnson & Johnson Via Reuters

Slovenija je po tragični smrti 20-letne Katje začasno ustavila cepljenje s cepivom janssen. Vendar pa se je po podatkih NIJZ od 29. septembra (ko je bilo cepljenje ustavljeno), z njim vseeno cepilo 58 oseb. Primere preiskuje zdravstveni inšpektorat.

image_alt
Slovenijo pretresa smrt mladega dekleta: 20-letnica izgubila boj za življenje (VIDEO)

Da je vzrok smrti mlajše ženske nedvomno povezan z janssnom, je včeraj sporočila posebna skupina, ki je preiskovala primer smrti. Kot je napovedal minister za zdravja Janez Poklukar, bo posvetovalni skupini tudi predlagal, da se ustavi cepljenje s tem cepivom oz. da se cepljenje s tem cepivom omogoči edino na izrecno zahtevo posameznika, ki to potrdi tudi s podpisom.

image_alt
Katja (20) umrla zaradi cepiva, Beovićeva sedaj pričakuje večje zanimanja za cepljenje

Na vprašanje, ali morda razmišljajo tudi o ustavitvi ali omejitvi cepljenja z drugim vektorskim cepivom, in sicer proizvajalca AstraZeneca, je Poklukar napovedal, da bo pri tem upošteval mnenje stroke.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je v torek pojasnila, da je v igri več opcij. Mogoče je, da bosta obe vektorski cepivi za uporabo omejeni, razen ob izrecni želji posameznika ali ob kontraindikacijah po predhodnem cepljenju s cepivi mRNK. Druga od možnosti je, da se na navedeni način omeji cepivo AstraZenece, popolnoma prepove pa janssen. Po tretji možnosti bi popolnoma prepovedali uporabo obeh cepiv.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije