HONORARJI

Točko o Gregorju Židanu MVK prekinil

Gregor Židan je opravljal vlogo trenerja na marčnem evropskem prvenstvu za mlade, za kar je prejemal dnevno nadomestilo. Za to pa ni imel dovoljenja delodajalca, to je državnega zbora.
Fotografija: Gregor Židan. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Gregor Židan. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Mandatno-volilna komisija (MVK) bo zaprosila za pisno mnenje zakonodajno-pravne službe (ZPS) o dodatnem delu poslanca SD Gregorja Židana in kršitvah zakona o poslancih. Do pridobitve mnenja je MVK danes to točko dnevnega reda prekinil. Poslanske skupine lahko do vključno torka komisiji pošljejo vprašanja za ZPS v zvezi s tem primerom.

Gregor Židan je namreč opravljal vlogo trenerja na marčnem evropskem prvenstvu za mlade, za kar je prejemal dnevno nadomestilo. Za to pa ni imel dovoljenja delodajalca, to je državnega zbora. Račune za opravljeno storitev je Nogometni zvezi Slovenije izstavil prek svojega gostinskega podjetja Gregorino.

Za današnjo sejo MVK je bila kot sklep predlagana ugotovitev, da Židan ni izpolnil dolžnosti obveščanja o opravljanju dopolnilne dejavnosti, ki mu jo nalaga 13. člen zakona o poslancih. Dejavnost nogometnega trenerja sicer sodi v okvir izjem iz splošne prepovedi opravljanja pridobitne dejavnosti po tem zakonu. Ker Židanovi funkciji nista nezdružljivi, sicer niso izpolnjeni pogoji za odvzem mandata, meni predsednik MVK Ivan Hršak.
 

Židana ni bilo


O sklepih danes niso glasovali, saj so se strinjali, da za mnenje zaprosijo zakonodajno-pravno službo in zatem opravijo vsebinsko razpravo. Hršak ocenjuje, da je to lahko v roku dveh ali treh tednov. Na današnjo sejo je bil vabljen tudi Gregor Židan, a ga ni bilo. Svoje dodatno delo je MVK sicer pisno pojasnil.

Zlasti v SD pa so danes spomnili tudi na neusklajenost zakona o poslancih z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, na kar so v tem mandatu državnega zbora opozarjali že ob primeru dela poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha. A do popravkov zakonodaje odtlej ni prišlo. Poslanec SD Dejan Židan je danes spomnil, da je popravke zakona o poslancih naložilo tudi ustavno sodišče pred nekaj leti ob primeru poslanskega mandata Janeza Janše, aktualnega premierja.

Vodja poslancev SD Matjaž Han se je danes strinjal s predlogom, da zadevo rešijo širše, ne le za Gregorja Židana. V začetku aktualnega mandata je namreč devet poslancev dobilo odobritev za dodatno delo, o petih prošnjah pa niso odločali. Han je sicer v sredo ocenil, da Židan ni storil take napake, da bi mu morali odvzeti mandat.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je danes opozoril, da se morajo o Židanovem primeru pač odločiti na podlagi veljavne zakonodaje. Predlagal pa je, da o vsebini Židanovega primera vsebinsko govorijo šele po pridobitvi mnenja ZPS.

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je opozoril, da so v državnem zboru z vidika pristojnosti zavezani k preučitvi vidika nezdružljivosti opravljanja dodatne dejavnosti. Spomnil pa je, da nekateri poslanci dodatne dejavnosti niso opravljali, nekateri pa so jo nadaljevali, čeprav soglasja delodajalca niso prejeli.
 

Vse več oligarhov v državnem zboru


Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je obžaloval odsotnost poslanca Gregorja Židana, da bi ga po dolgem času vsaj videl. Dejal pa je, da sploh ne razmišljajo o odvzemu mandata kateremu koli poslancu, dokler imajo razmere, kot jih je začrtala protikorupcijska komisija z odločitvijo o predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu. »Odločitev, kot je zarisana, bo odprla pot popolni netransparentnosti. V naslednjih sestavah državnega zbora bo vedno več oligarhov,« je prepričan.

Po Horvatovem mnenju tudi iz Židanovega primera nič ne bo. »Umira pa počasi pravna država. Ker ta ravnanja niso v duhu zakona o poslancih, tudi včerajšnja odločitev KPK ni v duhu zakona,« je bil jasen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije