KAJ TAKEGA NE POMNIJO

Toča v pol ure poškodovala 321 objektov!

Objavljeno 31. julij 2020 08.56 | Posodobljeno 31. julij 2020 12.43 | Piše: Aleksander Brudar

Sredino neurje je največ škode povzročilo v Domžalah. Domačinka Dani: Toča ni bila okrogla, ampak je bila videti kot slikica novega koronavirusa.

Tako debela toča je klestila po Domžalah. FOTO: Petra Juvančič
Česa takega, kar se je v sredo zvečer dogajalo v večjem delu Domžal, ne pomnijo niti najstarejši krajani. »Ura je bila okoli pol devetih zvečer. Ravno sem bila pod tušem, ko je začelo padati. Mislila sem, da gor tolče vojska. Res je močno tolklo. Potem pa je sledil še naliv in v hišo je skozi preluknjano streho priteklo veliko vode,« nam je včeraj, ko je po neurju s točo Vir pri Domžalah oziroma Zoisovo cesto že močno grelo sonce, pripovedovala Ela Gros. »Še tega je bilo treba ... same težave,« ob pogledu na preluknjano streho dodaja starejša domačinka. Le nekaj metrov naprej se je lahko samo za glavo držala tudi Janja Bevc. Pokazala nam je, da ji toča, debela kot oreh, ni uničila samo strehe, ampak tudi avto. V kraju skoraj ni vozila, ki ne bi bilo tako ali drugače poškodovano. Veliko jih je ostalo celo brez vetrobranskih stekel, saj so jih ledeni projektili v nekaj sekundah razbili. »Zanimivo pri tej toči je bilo, da je bila ploščata oziroma da ni bila okrogla,« nam opisuje Bevčeva in se z naslednjimi besedami spominja sredinih večernih 30 minut, ko ni nehalo padati: »To je tako ropotalo in lomilo, kot da bi bilo konec sveta.«

Bobnelo kot na fronti

image
Preluknjane strehe. FOTO: Igor Mali
Eden od domačinov je točo celo stehtal. Samo ena, z večcentimetrskim premerom, naj bi tehtala kar 116 gramov. »Toča ni bila okrogla, ampak je bila videti kot slikica novega koronavirusa. Povem vam, da v naših krajih včeraj zvečer res ni bilo lepo,« pa nam razloži sokrajanka Dani. Bližnjemu sosedu Romanu Marčunu je popolnoma uničila sončne celice na strehi. Nič bolje ni bilo niti v sosednji, Čufarjevi ulici. Tina Pervinšek je podoživljala grozljive minute: »Najprej je bilo par kapelj dežja, potem je nehalo. Pa spet par kapelj dežja in je spet nehalo. Nato se je začelo. Najprej je začela padati drobna toča in kmalu je začelo tolči na polno. Bobnelo je kot na fronti.« Debela toča, kot je nadaljevala, je klestila cele pol ure. In sledil je močan naliv. »Ulilo se je, kot da bi en odprl pipo,« nam še opiše Pervinškova. Maja Ivanetič pa nam pove, da je škoda na njihovi hiši zelo velika. Sanacije so se lotili kar sami, pri čemer so jim na pomoč priskočili gasilci. Tako Ivanetičeva kot naši drugi sogovorniki so povedali, da je zaradi velikega obsega škode zelo težko priti do krovcev. Na voljo pa tudi ni dovolj strešnikov. Načakati se bodo morali tudi lastniki avtomobilov, saj na zalogi ni dovolj vetrobranskih stekel, da bi jih lahko takoj zamenjali.851 klicev na pomoč so med 21. in 23. uro zabeležili na številki 112.

 

Zahvala gasilcem

image
Razbita vetrobranska stekla. FOTO: Igor Mali
Glede na to, da so bili zaradi toče poškodovani le nekateri deli streh, so krajani hitro ugotovili, da je neurje kraj zajelo z vzhoda. Ves tako imenovani točonosni pas pa se je raztezal od Domžal, Vira pri Domžalah do Rodice. Podžupanja občine Domžale in članica štaba civilne zaščite občine Domžale Renata Kosec nam je povedala, da se je vse skupaj začelo okoli devetih zvečer in da je neurje s točo prizadelo osrednji del občine, torej Domžale, Vir, Dob in Preserje pri Rodici. Na delo so bili seveda takoj poslani poklicni gasilci CZR Domžale ter celotna Gasilska zveza Domžale. Pridružili so se jim gasilci iz okoliških občin (PGD Mengeš, PGD Loka pri Mengšu, PGD Trojane, PGD Lukovica, PGD Krašnja). Zaradi obsežnosti naravne ujme je bil aktiviran tudi štab civilne zaščite. Od desete ure zvečer je bilo vso noč na delu 250 gasilcev in pripadnikov zaščite in reševanja Občine Domžale. Takoj zjutraj so začeli popisovati škodo in načrtovati najnujnejšo sanacijo. Da je bila ujma res velika, priča podatek, da naj bi bilo poškodovanih 321 objektov. Na številki 112 pa je bilo med 21. in 23. uro sprejetih kar 851 klicev na pomoč. »V občini že dolgo nismo imeli takšne naravne nesreče, zlasti ne s točo. Še enkrat moram pohvaliti vse gasilce, se zahvaliti gasilskim društvom sosednjih občin ter tudi občanom za strpnost in razumevanje,« je še povedala domžalska podžupanja.

V Prevaljah 300.000 evrov škode
Neurje s točo je v sredo povzročilo precej težav tudi v Zasavju, najhujše je bilo v hrastniški občini, in sicer v krajih Čeče, Boben in Turje. Tam je bilo ogroženih več hiš zaradi hudournikov, potok Boben je ubral novo pot namesto po strugi kar po cesti, je za STA povedal predstavnik Prostovoljnega gasilskega društva Hrastnik Slavko Draksler. Na drugem koncu države, na Prevaljah, pa je neurje povzročilo za več kot 300.000 evrov škode. Meteorne vode so zalile kotlovnico podružnične osnovne šole v kraju Leše, več kilometrov občinskih cest je bilo neprevoznih, je povedal prevaljski župan Matic Tasič.
Deli s prijatelji