NOVI MINISTRI

To vojaki, zdravstveniki in policisti zahtevajo od Šarca, Bobnarjeve in Bešič Loredana

Policisti navdušeni nad bodočo ministrico, velika pričakovanja imajo tudi vojaki in zdravstveniki.
Fotografija: Marjan Šarec, Danijel Bešič Loredan in Tatjana Bobnar. FOTO: Leon Vidic, Uroš Hočevar, Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Marjan Šarec, Danijel Bešič Loredan in Tatjana Bobnar. FOTO: Leon Vidic, Uroš Hočevar, Jože Suhadolnik

V zdravstvu so pričakovanja do danes uradno predstavljenega kandidata za zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana številna. Na zdravniški strani med drugim pričakujejo ureditev sistema nagrajevanja, v vrstah zdravstvene nege pa sprejetje standardov in normativov ter vzpostavitev socialnega dialoga.

Kot nujno izpostavljajo takojšnjo plačno reformo, ki bo nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu približala ureditvam učinkovitih zdravstvenih sistemov zahodnoevropskih držav. Izpostavljajo tudi vse slabšo dostopnost do zdravstvenega sistema in pričakujejo ukrepe na področju pogojev dela pri zagotavljanju zadostnega števila zdravnikov na primarni, sekundarni in terciarni ravni.

Vojaki pričakujejo stoodstotno plačilo pripravljenosti za delo

V sindikatih na področju obrambe od kandidata za obrambnega ministra Marjana Šarca, sicer prvaka LMŠ, pričakujejo predvsem spoštovanje socialnega dialoga in realizacijo sodbe vrhovnega sodišča o stoodstotnem plačilu pripravljenosti za delo. Vojake želita videti zaposlene za nedoločen čas, česar niso dočakali v mandatu ministra Mateja Tonina.

»Za nas je pomembno, da bo več posluha, kot ga je bilo v mandatu te vlade. Predvsem, da bo prišlo do zdravega socialnega dialoga, ki je v Slovenski vojski zelo okrnjen,« je za STA svoja pričakovanja do kandidata za obrambnega ministra izrazil predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Policijska sindikata zadovoljna

Kandidatka za notranjo ministrico Tatjana Bobnar je po mnenju obeh policijskih sindikatov odlična izbira, ki bo povrnila zaupanje državljanov v ugled in delo policije, kar je v tem mandatu ključnega pomena. V preteklosti je pokazala tudi veliko mero razumevanja socialnega dialoga in bila trda, vendar pravična pogajalka, so ocenili.

Bobnarjeva je »dolgoletna uslužbenka policije, ki uživa velik ugled med zaposlenimi, kakor tudi med državljankami in državljani,« je za STA dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko. Izbiro imena notranje ministrice kot »odlično potezo« komentira tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije