SREČANJE

Ste slišali, kaj sta se Golob in Plenković dogovorila? (FOTO in VIDEO)

Obe državi za podpis solidarnostnega sporazuma o oskrbi s plinom.
Fotografija: Hrvaški premier Andrej Plenković in slovenski Robert Golob med delovnim obiskom v Sloveniji. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Hrvaški premier Andrej Plenković in slovenski Robert Golob med delovnim obiskom v Sloveniji. FOTO: Leon Vidic/delo

Slovenski in hrvaški premier Robert Golob in Andrej Plenković sta se dogovorila za podpis solidarnostnega sporazuma o oskrbi s plinom. Slovenija je tudi izrazila interes za sodelovanje pri povečanju zmogljivosti plinskega terminala na Krku in plinovodov. Solastnici krške nuklearke podpirata tudi gradnjo drugega bloka.

 

image_alt
Golob iskreno o Tini Gaber, ločitvi in o treh otrocih

 

»Izpolnjeni so vsi pogoji in usklajeni teksti za to, da lahko ob prvi priložnosti podpišemo sporazum o solidarnosti med obema državama na področju energetike, predvsem plinskih povezav,« je po delovnem srečanju na Brdu pri Kranju povedal Golob.

 

Sporazum bi lahko podpisali ob skorajšnjem uradnem obisku slovenskega premierja v Zagrebu, je dodal Plenković.

 

Premierja sta se pogovarjala tudi o širitvi terminala za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) na hrvaškem otoku Krk. Ena od možnosti je, da bi terminal postal ena od vstopnih točk za skupno nabavo plina v EU, tako bi lahko za širitev pridobili tudi evropska sredstva. Hkrati bi povečali zmogljivost plinovodnih povezav Krka z BiH, Madžarsko ter Slovenijo in naprej z Avstrijo in Bavarsko v Nemčiji.

 

 

Obe vladi podpirata gradnjo drugega bloka nuklearne elektrarne v Krškem (Jek 2), je povedal Golob in dodal, da bo pri tem pomembno, ali bo na ravni EU ta tehnologija uvrščena med čiste tehnologije in bodo tudi zagotovljena sredstva za njen razvoj.

Hrvaški premier Andrej Plenković in slovenski Robert Golob med delovnim obiskom v Sloveniji. FOTO: Leon Vidic/delo
Hrvaški premier Andrej Plenković in slovenski Robert Golob med delovnim obiskom v Sloveniji. FOTO: Leon Vidic/delo

 

Predsednika vlad tudi o sodelovanju pri vprašanju nezakonitih migracij

 

Predsednika vlad sta govorila tudi o tem, kako bi Hrvaška, Slovenija in Italija zagotovili skupen nadzor nad koridorji, po katerih ilegalni migranti prehajajo prek Hrvaške in Slovenije v Italijo.

 

Slovenski in hrvaški premier sta se tudi zavzela za sodelovanje pri upravljanju nezakonitih migracij. Golob je pojasnil, da Slovenija predlaga vzpostavitev koridorja med zunanjo schengensko mejo in Italijo, ki bi omogočil pregled dogajanja na območju.

 

»Naš predlog ne gre v varovanje meje. Varovanje meje je v pristojnosti Hrvaške in ne predlagamo okrepitev varovanja meje,« je poudaril Golob. Slovenija po njegovih besedah predlaga, da bi tristransko, skupaj z državo, ki je destinacija - v tem primeru Italija - vzpostavili koridor od meje do ciljne države, ki bo omogočal pregled stanja.

Slovenski premier je še povedal, da imata Slovenija in Hrvaška kot tranzitni državi enak interes, večina migrantov pa je po njegovih besedah namenjena v Italijo. 

Plenković je dejal, da ima Hrvaška na zunanji schengenski meji 6700 policistov, ki varujejo mejo pred nezakonitimi migracijami. Po njegovih besedah je Hrvaška pripravljena podpisati sporazum o policijskem sodelovanju in upa, da bo za to vse pripravljeno do obiska Goloba na Hrvaškem.

 

Premierja sta tudi ponovila stališči obeh držav glede arbitraže. »Za Slovenijo je arbitraža dejstvo, od katerega nočemo in ne želimo odstopiti,« je poudaril Golob. Kot je dodal, Slovenijo k temu zavezuje tako notranja zakonodaja kot odločitev mednarodnega sodišča. Plenković pa je ponovil stališče Zagreba, da je Hrvaška iz arbitraže izstopila zaradi kontaminiranosti procesa.

 

Predsednika vlad po Golobovih besedah danes nista govorila o tožbi slovenskih ribičev pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP), saj gre za zasebno tožbo, Slovenija pa v njej ni stranka. »Ne vidimo velikih možnosti za uspeh te tožbe,« je dejal Plenković. »Želimo pa predlagati rešitev, ki bi na pragmatičen način slovenske in hrvaške ribiče razbremenila kazni,« je povedal in dodal, da slednje sicer trenutno krijeta obe državi.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije