KORONAVIRUS

Slovenija druga najslabša v Evropi po okužbah

To so zadnji podatki o okuženih. Delež pozitivnih testov je večji kot dan pred tem. Najmlajši bolnik na intenzivni negi je star 27 let, najmlajši v bolnišnici pa 18.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

V nedeljo so opravili 1440 PCR-testov in potrdili 285 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo tako skoraj 20 odstotkov testov. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 13.478 aktivnih primerov okužb, kar je šest več kot dan prej.



Delež pozitivnih testov je bil za 0,6 odstotne točke višji kot dan prej. V primerjavi z minulo pa so to nedeljo potrdili šest okužb manj, prav tako so opravili tudi manj testov, in sicer 266. V nedeljo so opravili tudi 7320 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testom.

Včeraj je umrlo šest oseb, v soboto pa pet. Število zasedenih postelj v bolnišnicah se še vedno povečuje in je trenutno takšno stanje, kot smo ga imeli na sredini maja. V bolnišnici se zdravi 426 bolnikov, 108 jih potrebuje intenzivno nego. Po vladnih podatkih je najmlajši bolnik, ki je zaradi covida-19 v bolnišnici, star 18 let. Najmlajši na intenzivni negi pa 27 let.

Kako je s cepljenjem?

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ v Sloveniji cepljenih 1.115.416 ljudi, z vsemi odmerki cepiva pa 988.860.

image_alt
Beležijo velik upad krivulje, takšne so številke




Kot je na novinarski konferenci povedala epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju Irena Grmek Košnik, je doslej je zaradi covida umrlo že več kot 4, 7 milijona ljudi. Trenutno je v Evropi skoraj 70 milijonov okuženih ljudi. Najbolj kritično stanje je v Litvi, takoj na drugem mestu pa je že Slovenija. 

Slovenija se je znašla tudi na seznamu visoko povečane pojavnosti okužb za naslednji teden.

Posnetek zaslona. VIR: UKOM FOTO: Ukom
Posnetek zaslona. VIR: UKOM FOTO: Ukom


Veliko boljša percepljenost je v Zahodni Evropi, še posebej med starejšim prebivalcem. Slovenija ne sledi najboljšim državam, je med štirimi najslabše percepljenimi državami v Evropi.

Kot je že znano, bi morala imeti Slovenija cepljenih vsaj 70 odstotkov prebivalcev ali več, da bi zaustavili delto verzijo virusa, ki je bolj nalezljiva in povzroča težji potek bolezni. 

Tretji odmerek

Priporočeno cepivo za tretje cepljenje je mRNA cepivo. Cepljenje odraslih je ključno za zdravje otrok, saj tretje cepljenje preprečuje nadaljnje okužbe. 

Priporočamo predvsem cepljenje v domovih za starejše, za osebe, stare 70 in več, ter ranljive in kronične bolnike. Seveda priporočamo cepljenje tudi po lastni izbiri za vse, ki so od drugega cepljenja oddaljeni več kot 6 mesecev, je povedala Grmek Košnikova.

Trenutno je v Sloveniji 52,9 odstotka ljudi prejelo prvo dozo cepljenja. Izkušnje z zadnjimi pandemija kažejo, da virusi v letu in pol ali dveh po nastanku preidejo iz pandemičnih povzročiteljev v endemične vire bolezni. Tako da Grmek Košnikova pričakuje, da smo dokaj blizu koncu pandemije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije