SLEDI TESTIRANJE UČENCEV?

Znano, kaj bo z učitelji, ki se ne bodo testirali (VIDEO)

Pojasnili, kako bo v ponedeljek potekalo testiranje učiteljev.
Fotografija: Če se učitelj ne bo testiral, ne bo mogel poučevati v šoli. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Če se učitelj ne bo testiral, ne bo mogel poučevati v šoli. FOTO: Jure Eržen, Delo

V četrtek je bilo opravljenih 4.872 PCR-testov na novi koronavirus, od tega jih je bilo pozitivnih 1.115 oziroma 22,9 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 6.277 testov HAT oziroma t. i. hitrih testov, od tega jih je bilo pozitivnih 324 oziroma 5,2 odstotka. Skupaj je bilo tako ob 11.149 testih odkritih 1.439 novih okužb, pozitivnih je bilo torej 12,9 odstotka testiranih z obema testoma.

Aktivnih primerov okužbe v Sloveniji je 19.008, približno 600 manj kot dan prej, navaja sledilnik covida 19. To pomeni, da se nadaljuje trend nekoliko boljše epidemiološke slike pri nas, zaradi česar je vlada sporočila, da se v torek odpirajo vrtci in šole za prvo triado.

image_alt
Kaj se dogaja na pediatrični kliniki? Med otroki pojav še nikoli videnih bolezni (FOTO)


V četrtek je umrlo še 25 ljudi s covidom 19 ali zaradi njega, je sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 1.140 covid 19 pacientov (dan prej 1.159), od tega 185 na intenzivni negi (dan prej 183).

image_alt
Smo na pragu nove epidemije, ki bo najbolj prizadela najstnike?


Na novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije sta sodelovala generalna direktorica direktorata za javno zdravje Vesna Kerstin Petrič in Anton Gradišek z inštituta Jožef Stefan:


Sedemdnevno povprečje okužb znaša 1.220, je povedala Maja Bratuša, naslednica Jelka Kacina kot uradnega vladnega govorca za covid 19. V zadnjih dveh dneh so se v bolnišnicah zmanjšali tako sprejemi kot odpusti covid 19 pacientov. Najvišja incidenca potrjenih primerov ostaja v regijah Posavska, Goriška in Jugovzhodna.



Kerstin Petričeva je predstavila, kako bo v ponedeljek, preden se otroci prve triade in učitelji vrnejo v šole, potekalo testiranje zaposlenih. Vzgojitelji in učitelji v regijah, kjer to situacija dopušča, se bodo testirali pred začetkom pouka in potem periodično vsaj enkrat na teden.

Ministrstvo za zdravje je na pobudo in v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo pripravilo tako protokol za testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah kot tudi protokol za testiranje univerzitetnih učiteljev. Tisti, ki bodo pozitivni, se bodo morali takoj vrniti domov, seveda ne s sredstvi javnega prevoza.

Testiranje na Metelkovi v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec
Testiranje na Metelkovi v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec
Šole in zdravstveni domovi se bodo dogovorili, kako bodo potekala testiranja, da ne bo gneče. O tem, kdaj in kje naj se zglasijo vzgojitelji in učitelji, jih bo obvestilo vodstvo njihove šole. Za fleksibilen način so se odločili, ker se okoliščine na lokalni ravni razlikujejo in je nekje bolj primerno, da se testiranje izvede v zdravstvenem domu, drugje pa se lahko organizira v šoli oziroma v dogovoru z lokalno skupnostjo na posebej določenem prostoru, je pojasnila.

Na delu bodo tudi mobilne enote

O testiranjih so obveščali tudi župane, v šolstvu pa so v začetku tega tedna z okrožnico obvestili vse ravnatelje. Za posredovanje informacij se bodo vključile tudi območne enote Nijz, njihovi kontakti pa bodo objavljeni na spletni strani ministrstva za zdravje.

Zdravstveni domovi so koordinator testiranja na območju, ki ga pokrivajo, pri tem pa lahko k sodelovanju povabijo tudi koncesionarje. Tam, kjer bo število potrebnih testiranj preveliko ali gre za zelo oddaljene šole oziroma vrtce, bodo z ministrstva zagotovili sodelovanje pooblaščenih mobilnih enot.



Testiranje za zaposlene v višjem in visokem šolstvu bo potekalo vzporedno, in sicer bo organizirano z mobilnimi enotami v vseh krajih, kjer se univerzitetni programi izvajajo. Tudi v tem primeru bo zaposlene o lokaciji obveščalo pristojno ministrstvo.

Sledi testiranje učencev?

Samo testiranje ne bo dovolj. »Če se ne bomo držali ukrepov in ob najmanjšem znaku okužbe ne ostanemo doma, nam ne bo uspelo otrok obdržati v šoli,« je poudarila Kerstin Petričeva. Noben medicinski postopek ne more biti obvezen, če ga ne določa zakon, vendar tisti izmed okoli 30 tisoč šolnikov, ki se ne bo testiral, ne bo v živo izvajal pouka, moral bo izvajati kakšne druge naloge od doma. Če ni testiran, lahko povzroči, da se bo okužil cel razred, je pojasnila zmedo glede tega, ali je testiranje obvezno oziroma kakšna je pravna podlaga, da se obvezno testira učitelje.

image_alt
Nočete v šolo? Ministrstvo pojasnjuje, komu se ni treba vrniti


O morebitnem testiranju učencev je dejala, da o tem razmišlja vsa Evropa. »Mislim, da je treba počakati, kakšen bo izplen tega, preden to morda uvedeno v Sloveniji. Mislim pa, da bo to naslednji korak,« je dejala Kerstin Petričeva.

Katere maske so najboljše?

Gradišek je poudaril, da maske služijo predvsem temu, da okuženi ne širijo virusa v svoje okolje, kar je še posebej pomembno pri asimptomatskih pacientih, ki (še) nimajo simptomov. Maska je tudi filter, ki delno filtrira zrak iz okolice in tako varuje tudi uporabnika.

 

Najučinkovitejše so plinske maske, ki jih uporabljajo gasilci, ali »skafander« maske, ki jih uporabljajo predvsem v medicini, kjer je visoka stopnja verjetnosti za okužbo z virusom. 

Naslednji tipi mask so t. i. polobrazni oziroma respiratorji, znane v Evropi pod imenom FFP. Te maske se tesno prilegajo obrazu, pokrivajo nos in usta ter tako filtrirajo zrak. Maske tipa FFP2 filtrirajo 94 odstotkov drobnih delcev, maske tipa FFP3 pa 99 odstotkov delcev iz zraka. Oznake N95 oziroma KN95 so po ameriških in kitajskih standardih oznake, ki približno ustrezajo maskam tipa FFP2, je pojasnil Gradišek. 

Pomembno je, da se maske tesno prilegajo obrazu, da se dejansko ves zrak prefiltrira skozi masko in ne gre mimo, je opozoril. Maske FFP3 imajo včasih pri strani filter. »Ko vdihnemo, gre zrak skozi filter, ko pa izdihnemo, gre zrak skozi ventil, ki pa nima filtra, zato te maske niso primerne za boj proti virusu. Pri medicinskih oziroma kirurških maskah osnovni namen ni filtracija delcev, ampak vseeno material, iz katerega so narejene, zelo dobro filtrira delce. Od mask FFP se razlikuje predvsem v tem, da se ne prilegajo tako dobro obrazu,« je še dodal.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije