JAVNO MNENJE

To so številke, zaradi katerih Goloba lahko boli glava

Anketa Dela ta mesec zabeležila precejšen padec podpore vladi in Gibanju Svoboda.
Fotografija: V januarski anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je v primerjavi z decembrom opaziti padec podpore vladi in največji vladni stranki. FOTO: Twitter Vlada RS
Odpri galerijo
V januarski anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je v primerjavi z decembrom opaziti padec podpore vladi in največji vladni stranki. FOTO: Twitter Vlada RS

V januarski anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je v primerjavi z decembrom opaziti padec podpore vladi in največji vladni stranki. Delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot pozitivno in zelo pozitivno, se je z decembrskih 45 odstotkov znižal na dobrih 36 odstotkov. Gibanje Svoboda bi volilo 29,1 odstotka anketirancev (decembra 34,1).

Kot kažejo rezultati ankete, pa se je zvišal delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo negativno ali zelo negativno. V tokratni anketi je znašal okoli 34 odstotkov, decembra pa nekaj več kot 26 odstotkov. Za oceno srednje se je odločilo nekaj manj kot 28 odstotkov vprašanih, nekaj manj kot dva odstotka sta odgovorila z ne vem.

Na vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, je največ sodelujočih še vedno odgovorilo, da Gibanje Svoboda. Druga z 21,7 odstotka ostaja SDS, ki pa bi jo tokrat izbralo za tri odstotne točke več anketiranih kot decembra (18,7).

image_alt
Podpora vladi padla, a Gibanje Svoboda ima še naprej najvišjo podporo

Podpora se je nekoliko dvignila tudi SD, ki je s 7,1-odstotno podporo (decembra 6,5) na tretjem mestu nasledila NSi, ki pa ji je tokrat podpora padla na 5,5 odstotka (decembra 7,2). Levica na petem mestu je v primerjavi z decembrom pridobila eno odstotno točko in tako zabeležila 4,6-odstotno podporo. Koalicija v državnem zboru ima skupaj 40,8 odstotka (decembra 44,2), opozicija pa 27,2 odstotka (decembra 25,9).

Druge stranke so v anketi prejele po manj kot dva odstotka glasov. Delež neopredeljenih ostaja pri 12 odstotkih, 7,6 odstotka sodelujočih pa ni prepričala nobena stranka.

Pahorja je nadomestila Pirc Musarjeva

Na barometru priljubljenosti politikov po več kot desetletju ni več nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja, ki se je s te funkcije poslovil decembra. Na vrhu lestvice ga je enako kot v predsedniški palači nasledila Nataša Pirc Musar. Anketiranci so jo ocenili s 3,19 (decembra 3,10), Pahor pa se je poslovil z oceno 3,58.

image_alt
Pahor ne bo posebni odposlanec vlade, a hudega mu ne bo. Pripada mu vse to ...

Na drugem mestu je nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar, na tretjem pa premier Robert Golob, ki mu je ocena na lestvici sicer najbolj padla, in sicer z decembrskih 3,37 na 3,03. V primerjavi s prejšnjim mesecem pa je ocena najbolj zrasla predsedniku SDS Janezu Janši, in sicer z 2,06 na 2,39, s čimer pa Janša še vedno ostaja na začelju lestvice.

Statistično značilen padec ocene sta doživela še dva zadnje dni v javnosti pogosto navzoča politika - zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki sta sicer na lestvici na četrtem in šestem mestu. Med njima je na petem mestu poslanec NSi Janez Cigler Kralj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije