NIJZ RAZKRIVA

To so prijavljeni neželeni učinki po cepljenju proti novemu koronavirusu

Do 10. januarja je bilo opravljenih 21.159 cepljenj, v 0,26 odstotka so zaznali neželene učinke.
Fotografija: Cepljenje. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Cepljenje. FOTO: Leon Vidic, Delo

V Sloveniji je bilo do danes do 10. ure proti novemu koronavirusu cepljenih okoli 25.200 oseb, razdeljenih pa okoli 40 tisoč cepiv od približno 49 tisoč, kolikor jih je trenutno na voljo.

Do 10. januarja je 54 oseb prijavilo neželene učinke. Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) razporeja neželene učinke v sledeče sklope (po organskih sistemih):

dihala, prsni koš in mediastinum: občutek težkega dihanja
– imunski sistem: alergična reakcija (brez anafilaksije)
– koža in podkožje: izpuščaj, rdečina kože
– kri in limfatični sistem: limfadenitis
– prebavila: bruhanje, diareja, bolečine (krči) v trebuhu
– psihiatrične motnje: nemir
– splošne težave in spremembe na mestu aplikacije: bolečina, rdečina, oteklina ali srbenje na mestu cepljenja, povišana telesna temperatura, utrujenost, bolečina v prsih
– srce: tahikardija, miokardni infarkt
– živčevje: glavobol, vrtoglavica

Spodnja tabela prikazuje število zaznanih neželenih učinkov (do 10. januarja jih je bilo 81, nobenega ni iz skupine dihala, prsni koš in mediastinum):

Število vseh prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju (vir: Nijz) FOTO: Nijz
Število vseh prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju (vir: Nijz) FOTO: Nijz


Naj dodamo, da je bilo do 10. januarja opravljenih 21.159 cepljenj, stranske učinke pa je prijavilo 54 oseb. To pomeni, da je stranske učinke imelo 0,26 odstotka cepljenih. Nijz še dodaja, da posamezna prijava navadno vključuje več prijavljenih neželenih učinkov pri isti osebi (iz zgornjega grafa je razvidno, da je bilo prijavljenih 81 neželenih učinkov).

image_alt
Še vedno smo daleč od mejnika za prvo sproščanje ukrepov (VIDEO)


»Med resne neželene učinke po cepljenju se po definiciji uvrščajo življenje ogrožajoče stanje ali bolezen, hospitalizacija ali podaljšanje hospitalizacije, trajna okvara, prirojena anomalija, druga klinično pomembna stanja in smrt. Od začetka cepljenja do vključno 10. 1. 2021 smo na NIJZ v Register prejeli eno prijavo, ki je vsebovala neželene učinke, ki smo jih klasificirali kot resne (1,8 % glede na vse posredovane prijave).

Pri starejši osebi s številnimi kroničnimi obolenji je na dan cepljenja prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja, oseba je bila hospitalizirana, kjer so ugotavljali srčni infarkt. Naslednji dan je umrla. Primer je obravnavala Komisija pri ministrstvu za zdravje, ki je zaključila, da povezava s cepljenjem ni verjetna,
« pišejo v poročilu Nijz.

image_alt
Inšpektorji obdelali Jelka Kacina. To so ugotovili

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije