ODERUŠKI STROŠKI

To so občine, v katerih vas »lupijo kot banane«

Objavljeno 18. oktober 2018 07.15 | Posodobljeno 22. oktober 2018 13.56 | Piše: N. Č.

Domžalčani se puntajo, da plačujejo oderuško visoke položnice. Primerjali smo cene komunalnih storitev v petih slovenskih občinah.

Fotografija je simbolična. FOTO: Marko Feist, Delo
LJUBLJANA – Občina Domžale naj bi bila po zapisu samooklicanih »Domžalčanov« ena izmed najdražjih, če ne najdražja občina v Sloveniji po obračunavanju komunalnih storitev. Ali so cene v Domžalah res nevzdržne, kot pravijo avtorji zapisa, ki se podpisujejo z imenom »Domžalčani, Župan vas LUPI kot Banane«, smo preverili in primerjali cene komunalnih storitev še s tistimi v Ljubljani, Kopru, Mariboru in Novem mestu.

image
Cene komunalnih storitev v petih slovenskih občinah. FOTO: S. N.

Kakšen je povprečni znesek na povprečno gospodinjstvo?
Država je predpisala okvirno porabo vode na prebivalca na mesečnem nivoju 4 m3, torej je na gospodinjstvo predvidenih 16 m3 porabe vode. Povprečni zabojnik za mešane odpadke je v Sloveniji 120-litrski, a dejansko so v marsikateri občini količine nižje od predvidenih, s tem pa so tudi nižje mesečne položnice.

Kot trdijo »Domžalčani« naj bi na letni ravni povprečno gospodinjstvo plačalo za komunalne storitve (ravnanje z odpadki, oskrba s pitno vodo in odvod odpadnih voda) 390 evrov več kot v Ljubljani. Glavni očitki letijo predvsem na stroške storitve za ravnanje z odpadki, ki ga izvaja komunalno podjetje JKP-Prodnik. Iz podjetja Prodnik so nam odgovorili, da očitki niso osnovani, saj ima 93 odstotkov gospodinjstev v uporabi 80-litrski zabojnik za mešane odpadke, za katerega je znesek na položnici 13,27 evra. Prebivalci tako ne plačujejo 27 evrov na mesec za 120-litrski zabojnik, kar so pri letnem obračunu upoštevali avtorji, ki Domžalčane pozivajo k podpisu peticije »proti plačevanju absurdno visokih položnic«.

Primerjava zneskov na položnicah je pokazala, da največ plačujejo prebivalci Novega mesta.

 
Popravek

Podatki, ki so navedeni v prispevku Slovenskih novic, objavljenem 18. oktobra 2018 z naslovom To so občine, v katerih vas »lupijo kot banane«, so neresnični in zavajajoči. Realne cene vseh kazalnikov, ki jih avtorji primerjajo med seboj, so v Mestni občini Novo mesto bistveno nižji, kot je navedeno v prispevku in tudi nižji kot v ostalih navedenih občinah.
 
Cena oskrbe za povprečno porabo vode (16m3) za štiričlansko gospodinjstvo v Mestni občini Novo mesto znaša 14,45 evra in ne 35,31 evra (vse cene brez DDV). Cena odvajanja odpadnih voda (16m3) v Mestni občini Novo mesto znaša 11,86 evra in ne 20,86 evra kot je navedeno v prispevku. Pri ceni ravnanja z odpadki so v prispevku primerjani zneski na položnicah, ki nimajo enakih izhodišč. Tako domžalski znesek ne zajema cene za biološke odpadke, ki ga novomeški znesek upošteva in je zaradi tega višji.

Skupni znesek primerjanih komunalnih storitev za Mestno občino Novo mesto zato znaša 28,99 evra in ne 49,85 evra.

MO Novo mesto
Deli s prijatelji